Επαφές Ελλάδας - Γαλλίας για τους ελέγχους στις δημόσιες υπηρεσίες

Επαφές Ελλάδας - Γαλλίας για τους ελέγχους στις δημόσιες υπηρεσίες

Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γ.γ. για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Κωνσταντίνο Χρήστου, έφθασε στη Γαλλία την περασμένη Δευτέρα, για μια εβδομάδα επαφών και ανταλλαγής εμπειριών στο θέμα των εσωτερικών ελέγχων στις δημόσιες και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 30 περίπου άτομα, υπηρεσιακούς παράγοντες από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια, στο δε πρόγραμμα είναι σειρά επαφών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους δήμους Παρισίων, Στρασβούργου και Μπορντό.

Την αποστολή συνόδευσε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Χρήστου οι επαφές με τους Γάλλους έχουν ήδη γίνει με προηγούμενα εργαστήρια «workshops» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Ο ερχομός στη Γαλλία σηματοδοτεί ένα βήμα πιο πέρα: μεταβαίνουμε στους χώρους εργασίας μέσα στους δήμους, ακούμε θέματα, προβλήματα και λύσεις από τη γαλλική διοίκηση, με στόχο τον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών, ικανών να εφαρμοσθούν στην ανάπτυξη του δικού μας συστήματος εσωτερικών ελέγχων».

Για τον γενικό γραμματέα, η επίσκεψη στη Γαλλία είναι μια επιμέρους δράση που εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

«Είναι κεντρική πολιτική επιλογή, υπογράμμισε, η οποία υλοποιείται με σχέδιο και έχει δύο άξονες, την πρόληψη και την καταστολή. Όταν μιλάμε για τις προληπτικές πολιτικές έχουμε και πρόληψη και καταστολή. Με τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου στοχεύουμε στην πρόληψη ώστε να εμποδίσουμε την επανεμφάνιση φαινομένων διαφθοράς. Στο κομμάτι της καταστολής έρχεται θεσμικά η Πολιτεία δίνοντας προστασία στους "μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος", βοηθώντας έτσι την έρευνα και την αποκάλυψη φαινομένων» τόνισε.

Ο κ. Χρήστου δεν έχασε την ευκαιρία, κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο Στρασβούργο, να παρακολουθήσει τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» αγγλιστί (whistle blowers) που έγινε με βάση την έκθεση της Γαλλίδας σοσιαλίστριας ευρωβουλευτή Βιρζινί Ροζιέρ. Παράλληλα, είχε επαφές με Έλληνες ευρωβουλευτές.

Καθυστερήσεις στην εκτέλεση αποφάσεων

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, με τη συμμετοχή του στην αποστολή, θέλησε να υπογραμμίσει τη σημασία που δίνει στην εν λόγω δράση. «Ως ανώτατο όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να δείξουμε το πόσο σημαντική θεωρούμε την προσπάθεια αυτή, του να βρούμε τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν στη Γαλλία για τον εσωτερικό έλεγχο τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες όσο και σε αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εμάς, το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η πρόληψη στους ελέγχους. Μέσα από πιστοποιημένες δομές, δηλαδή από πιστοποιημένους εκλεκτές οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ότι όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσα στο νόμο και με τον βέλτιστο τρόπο, για την καλύτερη ποιότητα και το χαμηλότερο κόστος» ανέφερε ο κ. Πατούλης.

Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο που μας ενδιαφέρει είναι χάρις στην προληπτική διαδικασία να μειωθούν οι κατασταλτικές διαδικασίες. Στην Ελλάδα, έχουμε 13 φορείς που κάνουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατασταλτικών ελέγχων. Δεν είμαστε ενάντια του ελέγχου, αλλά είμαστε ενάντια της μεγάλης καθυστέρησης σε όλες τις διαδικασίες. Μέσα από αυτόν τον τρόπο που διοικείται η χώρα μας, έχουμε πρόβλημα ότι καθυστερούν οι αποφάσεις να γίνουν πράξεις. Το θέμα του χρόνου μας ενδιαφέρει, γιατί είμαστε η χώρα με μεγάλη χρονοβόρα διαδικασία από την απόφαση στην πράξη και αυτό είναι αντιαναπτυξιακό».

Σχετικά με το θέμα της έλλειψης εμπιστοσύνης, που συχνά προκύπτει είτε για τους ίδιους τους ελεγκτές είτε για τις αποφάσεις τους ο κ. Πατούλης εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο εσωτερικός ελεγκτής θα πρέπει να είναι συνεργάτης και όχι τιμωρός. Το πρόβλημα προκύπτει από την κακοπιστία του τιμωρού ελεγκτή, εκείνου δηλαδή που είτε λανθασμένα είτε υστερόβουλα είτε ακόμα και σωστά, τιμωρεί τις ενέργειες. Όταν στόχος είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για σωστές ενέργειες και πράξεις, τότε δεν έχει κανείς πρόβλημα, ή θα ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε να μην έχει κανείς πρόβλημα. Και ακριβώς βρισκόμαστε εδώ αναζητώντας τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να γίνονται σωστά οι ενέργειες, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και επομένως πιο αναπτυξιακά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ