Από την 1η Ιουνίου θα είναι σε θέση η Ελλάδα να εκδίδει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που σκοπό έχει να διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό προκύπτει καθώς η χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη περάσει με επιτυχία τα σχετικά τεστ προσομοίωσης.
Ειδικότερα, το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι πρακτικά η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά της πανδημίας, είτε έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα είτε τέλος έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Υπενθυμίζεται πως τη συζήτηση στην Ευρώπη για το πιστοποιητικό άνοιξε η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Για «εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων», είχε κάνει λόγο εξ αρχής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Πώς θα εκδίδεται
Κατά συνέπεια, οι έλληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να εισέλθουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. Επισημαίνεται ότι το green pass υλοποιείται από την ΕΔΥΤΑ, την ΗΔΙΚΑ με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα περιέχουν έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.
Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι από πλευράς της ΕΕ είναι να δημιουργήσει η Επιτροπή την ψηφιακή υποδομή που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν την εισαγωγή των αναγκαίων αλλαγών στα εθνικά συστήματα μητρώων υγείας.
Γ. Γεωργαντάς: 5,8 εκατ. εμβολιασμοί έως τέλος Μαΐου - 3 τύποι πιστοποιητικού
«Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουνίου. Στην ΕΕ έχουν καταλήξει πώς θα είναι, τι περιέχει και τις διασυνδέσεις. Αυτή τη στιγμή γίνεται η παραμετροποίηση στα τεχνικά συστήματα», επισήμανε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Όπως διευκρίνισε το πιστοποιητικό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και να βοηθήσει τη μετακίνηση στις χώρες της ΕΕ, και όχι μόνο.
«Αυτή τη στιγμή εντός της χώρας όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως που είναι 1,768 εκατ. πολίτες μέχρι σήμερα, μπορούν και εκδίδουν τη βεβαίωση εμβολιασμού από το gov.gr ή τα ΚΕΠ», ανέφερε ο υφυπουργός. «Ήδη έχουν εκδώσει πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας τη βεβαίωση εμβολιασμού με την οποία μπορούν να μετακινηθούν σε όποιο νησί επιθυμούν παράλληλα και με τους άλλους τρόπους που προβλέπονται», σημείωσε.
Tο ψηφιακό πιστοποιητικό θα πιστοποιεί τρία πράγματα υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς ότι:
(α) ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της πανδημίας,
(β) έχει νοσήσει από τη νόσο Covid-19 και έχει αντισώματα,
(γ) έχει υποβληθεί σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα πριν ταξιδέψει.
«Την Κυριακή το βράδυ θα ξεπεράσουμε τα 5 εκατ. εμβολιασμούς και μέχρι τέλος Μαΐου θα πλησιάσουμε τους 5,8 εκατ. εμβολιασμούς. Είμαστε πολύ πάνω από τον προγραμματισμό. Είναι πολύ αισιόδοξα τα μηνύματα. Η πλατφόρμα για τους 40–44 λειτούργει πολύ ικανοποιητικά. και πολύ σύντομα θα ανοίξουν κι οι πλατφόρμες για τις άλλες ηλικιακές ομάδες», τόνισε ο υφυπουργός.