Δεύτερος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, μετά τον εντοπισμό νέου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, τον οποίο επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το περιστατικό βρέθηκε από Κινητή Μονάδα και πρόκειται για αλλοδαπή 33 ετών, κάτοικος Αττική που είχε ταξιδέψει στις αρχές Απριλίου στο Ντουμπάι, όπου είχε υποβληθεί σε μοριακό τεστ το οποίο είχε βγει αρνητικό.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.
Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ)του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος».
Στην Πάτρα το πρώτο κρούσμα
Το πρώτο κρούσμα βρέθηκε στην Πάτρα και αφορούσε άνθρωπο, ο όποιος δεν είχε βγει εκτός των συνόρων της χώρας, δεν είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Το στέλεχος που έχει εντοπιστεί στη χώρα μας, το Β.1.167, είναι ελαφρώς τροποποιημένο από την ινδική μετάλλαξη που έχει καταγραφεί σε άλλες χώρες και δεν περιλαμβάνει μετάλλαξη σε εκείνο το σημείο το οποίο σχετίζεται με τη διαφυγή του κορονοϊού από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι μεταλλάξεις αυτές που αφορούν τη διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα είναι οι πλέον ύπουλες, καθώς ξεγελούν την ανοσολογική επαγρύπνηση, ενώ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μπορεί να ξεγελαστεί αυτός ο μηχανισμός είναι τα καρκινικά κύτταρα που κάνουν ακριβώς το ίδιο: ξεγελούν το ανοσοποιητικό και διαφεύγουν της ανοσολογικής του επαγρύπνησης.
Τι λένε οι ειδικοί
Οι ειδικοί παραμένουν σε εγρήγορση για την ινδική μετάλλαξη που μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, αλλά δε φαίνεται να σχετίζεται με βαρύτερη νόσηση. Σε κάθε περίπτωση όλες οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού προβληματίζουν ειδικά όσες προέρχονται από τρίτες χώρες εκεί όπου δεν προχωρούν με ταχύτητα οι εμβολιασμοί. Και αυτό γιατί οι μεγάλοι πληθυσμοί των χωρών μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο «υπόστρωμα» για να μεταλλαχθεί πολλές φορές ο κορονοϊός και κάποια στιγμή να γίνει πιο επικίνδυνος.
Την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλο τον κόσμο με ταχύτητα έχει επισημάνει ο καθηγητής πολιτικής υγείας του London school of economics Ηλίας Μοσιαλος τονίζοντας πως όσο υπάρχουν χώρες όπου δεν εμβολιάζεται ο κόσμος, ο κίνδυνος να μην ξεμπλέξουμε με την πανδημία είναι υπαρκτός και μεγαλώνει, συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα εμβόλια αποδεικνύονται αποτελεσματικά και μέσω της παραγωγής αντισωμάτων αλλά και μέσω του πολύτιμου μηχανισμού της κυτταρικής ανοσίας μετά την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων.
Μελέτη του εθνικού ινστιτούτου ερευνών των ΗΠΑ με επικεφαλής τον ερευνητή Γιώργο Παυλάκη δείχνει ότι τουλάχιστον για 50 σημεία μεταλλάξεων του κορονοϊού η κυτταρική ανοσία «δουλεύει», τα αναγνωρίζει και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα των ημερών, όπως ενημερώνει ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγογιας Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ τα στοιχεία από τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία και στις εντατικές δείχνουν ότι στους ανθρώπους άνω των 70 ετών η πλειονότητα των ασθενών είναι μη εμβολιασμένα άτομα.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τον εντοπισμό στελέχους της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε στην ενημέρωση της Παρασκευής ότι η μετάλλαξη αυτή εξετάζεται διεθνώς, όσον αφορά την μεταδοτικότητα αλλά και την παθογένεια της.
«Δεν έχουμε στοιχεία ότι πρόκειται για επικίνδυνη μετάλλαξη ωστόσο έχει γίνει ιχνηλάτηση και απομόνωση ώστε ακόμα κι αν αποδειχθεί επικίνδυνη αργότερα να έχουμε κάνει όσα έπρεπε» προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση.
Μ. Βέμπερ: Επείγει μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ινδικής μετάλλαξης
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορονοϊού εξέφρασε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.
«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης τoυ κορονοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο» ανέφερε.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημειώσειότι «ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ» υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».
«Χρειαζόμαστε επίσης μια ομοιογενή προσέγγιση για τους ελέγχους και τους κανόνες καραντίνας για άτομα που προέρχονται από την περιοχή. Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια άλλη ανεξέλεγκτη μετάλλαξη να εξαπλωθεί στα αεροδρόμια μας. Επείγει μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ» είπε ο κ. Βέμπερ.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μετάλλαξη αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο, η μια μετά τις άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις από την Ινδία, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2.