Έντονη ανησυχία Κυρ. Μητσοτάκη για το προσφυγικό - Ζήτησε συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Έντονη ανησυχία Κυρ. Μητσοτάκη για το προσφυγικό - Ζήτησε συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου, ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβαση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης και αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και η επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό. Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε επίσης με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει:

«Η κατάσταση στην πατρίδα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα.

«Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα.

«Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει. Συζήτησα το θέμα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι απολύτως αναγκαίο να  συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Τουρκίας, για να έχει  η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 6 Μαρτίου. Το ίδιο επανέλαβα σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Πρωθυπουργό της χώρας».

«Να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της»

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον Τούρκο πρέσβη ο Πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ, ούτε κωλυσιεργίες. Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα.

Εθνικό σχέδιο

«Σε κάθε περίπτωση, καθήκον της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε:  

«Να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια.

«Να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα.

«Να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος.

«Να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν αντέχει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών», κατέληξε. «Η συγκινητική στάση αλληλεγγύης του ελληνικού λαού δεν αρκεί από μόνη της. Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα.

«Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να διαφυλάξει την έννομη τάξη, την ασφάλεια των πολιτών και τη σταθερότητα της χώρας».

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Σε νέο γύρο πρωτοβουλιών οδηγεί τον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη η έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης για να συζητήσουν την κατάσταση στο μείζον αυτό ζήτημα, για το οποίο απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να μείνει εκτός τρέχουσας κομματικής αντιπαράθεσης, παρά τις μεγάλες ευθύνες που αποδίδονται από την αξιωματική αντιπολίτευση στους προηγούμενους χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στην όξυνση του προβλήματος.

Ενδεικτική της ανησυχίας για τις εξελίξεις είναι και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης να συγκροτήσει στη ΝΔ επιτροπή διαχείρισης κρίσεως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του.

Η πρωτοβουλία να ζητήσει συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ελήφθη από τον κ. Μητσοτάκη το πρωί της Τετάρτης, ενώ υπήρξε στη συνέχεια και το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό- μεταναστευτικό. Σημειώνεται ότι ενδεικτικό της διάθεσης συνεννόησης που υφίσταται στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ πριν ξεκινήσει τον κύκλο επαφών που πραγματοποίησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είχε με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Τρίτη με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Σε σχέση με το θέμα της πραγματοποίηση συνάντησης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα συμμετέχει σε μία τέτοια συνάντηση για ένα ζήτημα που και ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «εθνικό». Η άποψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάντως πως μία ενδεχόμενη πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναληφθεί γρήγορα και όχι σε χρόνο πολύ κοντά στην 6η Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται εντός της ημέρας και άλλες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Προέδρου της ΝΔ, ενώ αποκαλυπτικός του προβληματισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΝΔ αυτό το ζήτημα είναι και ο τρόπος που το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου δεν έκρυψε την εκτίμηση ότι πρόκειται για ζήτημα σοβαρότερο και από την ίδια την οικονομική κρίση.

«Καθόμαστε πάνω σε μία βόμβα ενδεχομένως ακόμη πιο σημαντική και από την οικονομική κρίση», τόνισε. «Απαιτείται όχι απλά ξεκάθαρη στρατηγική, αλλά και αν και τι εναλλακτικά σενάρια μπορεί να υπάρξουν. Μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα πρόβλημα πραγματικά μη διαχειρίσιμο για τη χώρα μας», είχε προειδοποιήσει.

Το μήνυμα της αυξημένης ανησυχίας εκπέμπεται σταθερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την ειδική σύσκεψη του συντονιστικού της ΝΔ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το μεσημέρι και στο πλαίσιό της συζητήθηκαν σε βάθος «όλες τις πτυχές των δραματικών εξελίξεων στο προσφυγικό-μεταναστευτικό»,όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η πίεση του Μεταναστευτικού αυξάνεται διαρκώς . Είχα προειδοποιήσει με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση», τόνισε από τη δική του πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε συνέντευξή του υπογράμμισε ότι ο ίδιος έχει κάνει 11 ερωτήσεις στην κυβέρνηση, την οποία είχε προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί».

Συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως

Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείται και Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, που θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του και θα καλύπτει όλες τις διαστάσεις του ζητήματος.

Στην Ομάδα αυτή θα μετέχουν: Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο ειδικός Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, ο Συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάκης Βορίδης, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, ο Πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΝΔ το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρέσβη Kerim Uras.

Θέμα της συνάντησης ήταν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Διαβάστε ακόμα: