Τα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ «ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο», είπε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες από τις 200 μεταλλάξεις του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα και είναι πιθανό να αποτελέσουν το «κλειδί» για την δημιουργία του εμβολίου και την θεραπεία της νόσου.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, «είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους», είπε.
Ακολούθως έφερε ως παράδειγμα τη Μ. Βρετανία όπου ο ιός εισήλθε πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς, για να τονίσει πως υπάρχουν πολλοί «ασθενείς μηδέν».
Όπως είπε, »ο κορονοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο».
Ερωτηθείς για φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό και αν υπάρχει λόγος αύξησης της επιτήρησης στη χώρα μας, σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι το σύνδρομο - νόσος Kawasaki μάλλον συσχετίζεται με τον ιό, αλλά το ψάχνουν ακόμη, ενώ υπάρχει θεραπεία, γνωστή στους παιδιάτρους για το συγκεκριμένο νόσημα. «Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, το ξέρουν οι παιδίατροι, το συζητήσαμε και με τους παιδιάτρους στην επιτροπή. Δεν προβληματίζει, είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε αν είχαμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Δεν αλλάζουμε τις αποφάσεις μας, το παρακολουθούμε, παραμένουμε σε επαγρύπνηση».
Ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε ειδικά για τα κρούσματα στο 401, αλλά και τον συναγερμό στον Ευαγγελισμό χθες, είπε ότι πρόκειται για αναμενόμενα περιστατικά και πρόσθεσε ότι αναμένονται περισσότερα περιστατικά σε υγειονομικές δομές και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Υπάρχουν παραδείγματα σε όλο τον κόσμο.
«Κλειδί» οι μεταλλάξεις του ιού για πιθανό εμβόλιο και θεραπεία
Την άποψη ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο εξέφρασε ο Σ. Τσιόδρας στην αποψινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές».
Αναφερόμενος σε μελέτες στις ΗΠΑ είπε πως «ένα στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού στην περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και αργότερα στην εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003».
Παρά το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, ο κ. Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός τονίζοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να πούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και στον κορονοϊό». Αναφερόμενος σε άλλη ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είπε ότι οι ερευνητές ανίχνευσαν πάνω από 200 μεταλλάξεις σε 7.500 άτομα που οδήγησαν σε ενδιαφέρονται συμπεράσματα. Απαριθμώντας τα ο κος Τσιόδρας είπε: «πρώτον, το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών του ιού έγινε σε χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό, εκεί που κυκλοφόρησε περισσότερο ο ιός.
Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των ασθενών 0. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά σημεία εισόδου και είχαμε πολλούς ασθενείς 0».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα όπως είπε «η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε πολλές φορές ανεξάρτητα παρά μέσω ενός μεμονωμένου περιστατικού». «Δεύτερον, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019. 'Αρα είναι πολύ απίθανο να προϋπήρχε σε κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους.
Τρίτον, επιβεβαιώνεται αυτό που μέχρι τώρα πιστεύουμε, ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου και πάντως σίγουρα λιγότερο από ό,τι ο ιός της γρίπης. Τέταρτον, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός. Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά ότι σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων», κατέληξε ο κος Τσιόδρας και επισήμανε ότι αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών και εμβολίου.
Διαβάστε ακόμη:
- Σ. Τσιόδρας: Ζήτημα ατομικής ευθύνης ο εβολιασμός των επαγγελματιών υγείας
- Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 33 διασωληνωμένοι