Εντείνει τις επιχειρήσεις ο Erdogan για να «προλάβει» τον συριακό στρατό

Εντείνει τις επιχειρήσεις ο Erdogan για να «προλάβει» τον συριακό στρατό

Διέψευσαν οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι σύναψαν συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου οι κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην επαρχία Αφρίν για να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

«Δεν υπάρχει συμφωνία. Το μόνο που υπάρχει είναι η έκκληση που απευθύναμε προς τον συριακό στρατό να έρθει και να προστατεύσει τα σύνορα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των YPG Nuri Mahmud σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.

Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα πως οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν σύντομα την πολιορκία της πόλης Αφρίν, πρωτεύουσας του θυλάκου όπου εδώ και έναν μήνα διεξάγεται μία τουρκική επίθεση για την εκδίωξη μιας κουρδικής πολιτοφυλακής.

«Τις προσεχείς ημέρες και με τρόπο πολύ πιο γρήγορο, θα αρχίσει η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε σήμερα πως οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο Αφρίν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το κάνουν. Ο Cavusoglu έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή θα εισέλθει στο Αφρίν «μέσα σε λίγες ώρες», όμως μέχρι τη νύκτα δεν υπήρχαν σημάδια ότι έχει αναπτυχθεί εκεί.

Η Τουρκία επεσήμανε ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο βορειοδυτικό Αφρίν για να βοηθήσουν την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Χτες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Bekir Bozdag, διαβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην επαρχία Αφρίν θα συνεχιστούν, όπως προβλέπουν τα σχέδια της Άγκυρας.

Επιπλέον, ο Bozdag επισήμανε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Μανμπίτζ της Συρίας δεν θα χρειαστεί να γίνει και ότι αντιθέτως οι διαφορές για την πόλη θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan - Rouhani για τις εξελίξεις στη Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιράν, Hasan Rouhani, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο άντρες συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη πόλη Ιντλίμπ και την επαρχία Αφρίν της Συρίας, όπως έγινε γνωστό από πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επίσης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη βόρεια Συρία και υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας στη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών στοιχείων, ανέφερε η ίδια πηγή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP