Ενστάσεις Κατριβάνου στη συμφωνία με Τουρκία: Να μην κάνουμε καμία επαναπροώθηση

Ενστάσεις Κατριβάνου στη συμφωνία με Τουρκία: Να μην κάνουμε καμία επαναπροώθηση

Στις ενστάσεις της για τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία επανήλθε και την Παρασκευή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, λίγες μόνο ώρες πριν την ψήφισή του ν/σ για το προσφυγικό στη Βουλή.

«Είναι πισωγύρισμα η συμφωνία Τουρκία – ΕΕ... Όλες οι διεθνείς οργανώσεις θεωρούν ότι αποτελεί πισωγύρισμα στη λογική συνθήκης Γενεύης γιατί καλούμαστε να στέλνουμε πίσω πρόσφυγες» τόνισε.

«Εγώ λέω ότι πρέπει να αντισταθούμε με τη συνταγματική και ευρωπαϊκή νομιμότητα και να παραμείνουμε σταθεροί στα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί μην ξεχνάτε, το 33% είναι παιδιά» επισήμανε.

«Να δείξουμε αλληλεγγύη, να μην κάνουμε καμία επαναπροώθηση, αλλά να ζητάμε αναλογική επανεγκατάσταση (στην ΕΕ) από την Τουρκία. Όχι 72.000 ανθρώπους, είναι ψίχουλα αυτό» πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε τις διατάξεις στις οποίες διαφωνεί, κάνοντας λόγο για «παραφωνίες», και ζήτησε αλλαγές. Πάντως, υποστήριξε ότι το κυβερνητικό ν/σ δεν έχει σχέση με τη συμφωνία, καθώς, όπως είπε, μόνο ένα άρθρο του αφορά τη συμφωνία για σύντμηση προθεσμιών για εξέταση ασύλου.

Για τα κλειστά κέντρα κράτησης η κ. Κατριβάνου ανέφερε ότι ο νόμος προβλέπει εναλλακτικές μορφές κράτησης για ανθρώπους που είναι υπό επιστροφή και επειδή δεν έγιναν ποτέ από ΝΔ ανοιχτά κέντρα η Κομισιόν έτοιμη επιβάλει κυρώσεις

Σε ό,τι αφορά τα θετικά σημεία του ν/σ η βουλευτής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αναβαθμίζει το άσυλο και την υποδοχή σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, στη συμφωνία υπάρχουν διατάξεις που αποτελούν παραφωνίες όπως το άρθρο 60 παρ. 4 – όπου αναφέρεται ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μεγάλων αφίξεων έχουμε σύντμηση των προθεσμιών όσων αιτούνται άσυλο σε 14 μέρες, και η μη πρόβλεψη ακρόασης του αιτούντος άσυλο σε κάθε περίπτωση όποτε το επιθυμεί και στα σύνορα.

«Με προβληματίζει η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της φύλαξης ανοιχτών δομών» επανέλαβε ακόμη η βουλευτής.

Η Βασιλική Κατριβάνου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πληροί κανέναν από τους όρους για να χαρακτηρίζεται «ασφαλής τρίτη χώρα».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Αμυγδαλέζα, παρά τα κάποια εσωτερικά θέματα, λειτουργούσε εξαιρετικά, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα της Frontex και ξένων αξιωματούχων.

«Σε σχέση με τις λάσπες της Ειδομένης και το Αίσχος του Πειραιά, εμάς μάς περιποιούν τιμή όσα κάναμε» δήλωσε δε.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως «η Ειδομένη θα στοιχειώνει πάντα τη δική σας Αριστερά, γιατί δεν ξέρατε τι κάνατε, είσαστε απολύτως ανίκανοι».

«Έχετε καταφέρει μια τραγωδία, έχετε αφήσει το άθλιο θέαμα να εξελίσσεται, αλλά σημασία δεν έχει να κάνουμε μνημόσυνα αλλά να προλαμβάνουμε γι' αυτό σας τα είχα πει» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «η Ειδομένη θα στοιχειώνει πάντα τη δική σας Αριστερά, γιατί δεν ξέρατε τι κάνατε, είσαστε απολύτως ανίκανοι».

Στο μεταξύ, υπό τεράστια πίεση βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, μετά την έκθεση-κόλαφο της Διεθνούς Αμνηστίας όπου καταγγέλλεται ότι η Τουρκία στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω στην εμπόλεμη χώρα τους.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου, που πέτυχε η κυβέρνηση, επισημοποίησαν την Πέμπτη και οι οι «53+» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση/ μανιφέστο τους, οι «53» αναφέρουν δε ότι η συμφωνία, «δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα (...) αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας» και «οπισθοδρόμηση, θέτοντας σοβαρά νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα».


ΠΗΓΗ: skai.gr