Ενισχύθηκε η ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη και ανοίγει το Προξενείο στο Ερμπίλ

Ενισχύθηκε η ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη και ανοίγει το Προξενείο στο Ερμπίλ

Ύστερα από 30 χρόνια πολέμους, το Ιράκ προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του και να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, ως παράγοντας ισορροπίας στη Μέση Ανατολή και ως ενεργειακός παίκτης, με τα μάτια στραμμένα στην Ευρώπη, καθώς εκτός από πετρέλαιο διαθέτει από τα υψηλότερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο α'' γραμματέας της Πρεσβείας του Ιράκ στην Αθήνα και αρμόδιος για τις διμερείς σχέσεις, Χάιντερ Σουάντι.

Η αισιόδοξη αυτή προοπτική τροφοδοτείται από το γεγονός ότι ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας, έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών από το ISIS και υπάρχει η προσδοκία, εντός του έτους να ανακαταληφθεί και η Μοσούλη, το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Στην προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, η Βαγδάτη επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων με τους άραβες γείτονές της, καθώς και με τις δύο μη αραβικές περιφερειακές δυνάμεις, την Τουρκία και το Ιράν, με τις οποίες έχει αξιοσημείωτες εμπορικές σχέσεις. «Καλές σχέσεις με όλους» λέει χαρακτηριστικά ο Ιρακινός διπλωμάτης και τονίζει ότι η χώρα του περνάει στη φάση της ανοικοδόμησης, καθώς το ISIS φεύγοντας αφήνει πίσω του κατεστραμμένες πόλεις. Οι ξένοι επενδυτές και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτοι να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια, σημειώνει.

Θεωρεί «σημαντική» τη σχέση του Ιράκ με την Ελλάδα, με την οποία υπάρχουν διαχρονικά φιλικοί δεσμοί και οι πρόσφατες εξελίξεις το επιβεβαιώνουν.

Η Αθήνα ενίσχυσε τη λειτουργία της πρεσβείας της στη Βαγδάτη με τη δυνατότητα έκδοσης βίζας και ανοίγει Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, το οποίο πιθανότατα θα εγκαινιάσει εντός του έτους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και αναμένεται να δώσει ώθηση στους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Ελληνικές εταιρείες ενέργειας αλλά και κατασκευαστικές εγκαθίστανται σιγά σιγά στις περιοχές όπου έχει αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Ήδη το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Ιράκ ανέρχεται σε 4 δισ δολάρια ετησίως, τροφοδοτούμενο κυρίως με τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράκ, που μεταφέρεται δια θαλάσσης.

Στο μεταξύ, η Βαγδάτη είναι έτοιμη να υπογράψει σειρά Μνημονίων Συνεργασίας (MOU) στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες, ενώ ήδη υλοποιούνται ένα για την αθλητική συνεργασία και ένα για την αποναρκοθέτηση, με την υποστήριξη Ελλήνων ειδικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ