Ένας στους τρεις Γερμανούς θέλει κυβέρνηση Merkel και Φιλελεύθερων

Ένας στους τρεις Γερμανούς θέλει κυβέρνηση Merkel και Φιλελεύθερων

Η Angela Merkel θα είναι πρώτη στις εκλογές της Κυριακής, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με ποιον θα συνεργαστεί για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Φυσικά, πολλά θα κριθούν από τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στη νέα βουλή -άλλα τόσα, όμως, από τις προθέσεις και τις προτεραιότητες της ίδιας της καγκελαρίου. 

Οι ίδιοι οι Γερμανοί, πάντως, μοιάζουν να έχουν διαμορφώσει ήδη ξεκάθαρη άποψη, τουλάχιστον με βάση τη δημοσκόπηση της SPON για το περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, ο ένας στους τρεις (33,1%) δηλώνει ότι επιθυμεί ένα συνασπισμό ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) με το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). 

Όσον αφορά στις άλλες εκδοχές, συγκεντρώνουν πολύ λιγότερες προτιμήσεις, πάντοτε με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας: Η ανανέωση του «μεγάλο συνασπισμού» βρίσκει σύμφωνο το 15,6%, η συμμαχία της Merkel με τους Πράσινους το 16,3%, ενώ τη συγκρότηση ενός συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα», ανάμεσα σε CDU-CSU, FDP και Πράσινους, προκρίνει μόλις το 13,4%.

Η μάχη της τρίτης θέσης

Στο μεταξύ, πάντως, με δεδομένη την πρώτη θέση και βέβαιο ότι το SPD θα καταλάβει τη δεύτερη (έστω κι αν πέσει πιο κάτω από το ιστορικό χαμηλό του, που είναι 23%) το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στη μάχη για την τρίτη θέση, όπου όλα είναι κυριολεκτικά ανοιχτά. 

FDP, Πράσινοι, Αριστερά και Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα διαγκωνιστούν ως την τελευταία στιγμή για το ποιος θα είναι το κόμμα που θα ανέβει στο... βάθρο μετά την κούρσα. Για την ώρα, αυτοί που δείχνουν να έχουν μείνει κάπως πίσω είναι οι Πράσινοι, ενώ το τελικό ποσοστό τόσο των Φιλελεύθερων όσο και της ακροδεξιάς AfD μοιάζει να είναι συνάρτηση της επίδοσης της Merkel, καθώς οι ψηφοφόροι της αποτελούν «δεξαμενή» και για τα δύο παραπάνω κόμματα. 

Τέλος, η Αριστερά, χωρίς να ελπίζει στο μεγάλο «άλμα» συνεχίζει να έχει μια αξιόλογη σταθερότητα και ανοδική τάση, κινούμενη γύρω στο 9-10%.