Ο φερόμενος ως καθοδηγητής του Πούτιν Κονσταντίν Μαλοφέεβ, κατά του οποίου το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ασκήσει ήδη διώξεις, βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων αμερικανικών κυρώσεων που αφορούν 40 Ρώσους και επιχειρήσεις, μέσω των οποίων είχε στηθεί ένα εναλλακτικό τραπεζικό δίκτυο καθώς και ένα δίκτυο συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.
Στις κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα όπου ο Ρώσος ολιγάρχης επιχείρησε να στήσει δίκτυο ενημέρωσης για την προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας μέσω του Τζον Χάνικ.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία του Κονσταντίν Μαλοφέεβ ενώ οι επιχειρήσεις στις οποίες διαθέτει ποσοστό πάνω από 50%, μπαίνουν υπό καθεστώς κυρώσεων. Και ενώ αναφέρεται στην εμπορική τράπεζα μέσω της οποίας είχε στηθεί ένα δίκτυο αποφυγής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Ρώσους ολιγάρχες και συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και στη διαδικασία των συναλλαγών με crypto, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθειά του να δημιουργήσει δίκτυο ενημέρωσης στης χώρας μας.
Μάλιστα υπενθυμίζει ότι έχει ασκηθεί δίωξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης για απόπειρα παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων και μεταφοράς 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε «Έλληνα συνεργάτη» καθώς και στο φιλορωσικό δίκτυο που επιχείρησε να στήσει σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι ο συνεργάτης του Τζον Χάνικ, τηλεοπτικός παραγωγός βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Hellanet, ενός δικτύου που δημιουργήθηκε από τον Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται και κάτι ακόμη. Ότι ο Κονσταντίν Μαλοφέεβ είναι το πρόσωπο, που αποτελούσε τον ενδιάμεσο παράγοντα ο οποίος μεριμνούσε ώστε να έρχονται σε επαφή με την κυβέρνηση της Ρωσίας φιλορώσοι πολιτικοί οι οποίοι αναλάμβαναν αν προωθούν και τις θέσεις της Μόσχας. Παράλληλα χρηματοδοτούσε ιδρύματα και φορείς που προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κυβερνήσεων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε κυρώσεις κατά ατόμων και εταιρειών που έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν εναλλακτικά δίκτυα ακόμη και τραπεζικά προκειμένου οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που τους έχουν υποβληθεί. Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε τη ρωσική εμπορική τράπεζα Transkapitalbank καθώς και ένα παγκόσμιο δίκτυο που εμπλέκονται περισσότερο από 40 άτομα και εταιρείες που έχουν ως επικεφαλής τον Κονσταντίν Μαλοφέεφ. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε κυρώσεις για εταρείες που δραστηριοποιούονται στο χώρο των κρυπτονομισμάτων όπου η Ρωσία είναι κυριάρχος ως μια από τις τρείς μεγαλύτερες στον κόσμο χώρες παραγωγής του εικονικού νομίσματος.
Επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της αμερικανικής ηγεσίας και των διωκτικών αρχών να αποτρέψουν κάθε οικονομική βοήθεια ή στήριξη μέσω και των περιουσιών των ολιγαρχών στο καθεστώς Πούτιν και κατ επέκταση στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως θα αντιμετωπίση σκληρά όσους χρηματοδοτούν αυτή τη διαδικασία.
Ο Μαλοφέεβ αποτελεί όπως όλα δείχνουν κεντρικό στόχο για τις αρχές των ΗΠΑ. Το γεγονός πως προωθούσε την ρωσική προπαγάνδα κυρίως στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες, ακόμη και στην Αμερική , μέσα από σωματεία ιδρύματα και φορείς τον ανάγουν σε βασικό συνεργάτη του Πούτιν.
Αυτό είχε φανεί και απο΄τις διώξεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν τη δράση του την περίοδο μετά την Κριμαία. Κυρίως απο΄το 2015 όταν ο στενός του συνεργάτης αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός βρέθηκε στην Ελλάδα για α δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας με ελληνικό δίκτυο ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται πως στο δίκτυο αυτό κατείχε και θέση στο διοικητικό του συμβούλιο. Μάλιστα μετείχε και στην παρουσίαση του δικτύου με την επωνυμία Hellasnet tv στο οποίο είχαν παραστεί και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ
Πέραν της επιχείρησης προώθησης της ρωσικής προπαγάνδας ο Μαλοφέεβ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε αναλάβει και τη διαδικασία ανεύρεσης μεθόδων αποφυγής των κυρώσεων που επιβάλλονται σε Ρώσους ολιγάρχες και συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη από το 2014. Κεντρικό ρόλο σε αυτό έχει η Transkapitalbank (TKB), μια ρωσική ιδιωτική εμπορική τράπεζα που λειτουργεί από το 1992.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκπρόσωποί της προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε συνεργασία με τράπεζες στην Ασία, συπεριλαμβανομένης της Κίνας, και της Μέσης Ανατολής, προτείνοντας τρόπος αποφυγής των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί και επιβάλλονται. Μάλιστα όπως τονίζεται η τράπεζα αυτή προσφέρει στους πελάτες της «τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω του ιδιόκτητου τραπεζικού της συστήματος που βασίζεται στο Διαδίκτυο, γνωστό ως TKB Business, ενός εναλλακτικού διαύλου επικοινωνίας με το δίκτυο της Εταιρείας Διατραπεζικών Χρηματοοικονομικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT)»
Επίσης, φέρεται να έχει επιχειρήσει να δημιουργήσει και «έναν κόμβο διακανονισμού στην Ασία χωρίς να εμπλέξει αμερικανικές ή ευρωπαϊκές τράπεζες στη διαδικασία εκκαθάρισης»
Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη τράπεζα αλλά και η θυγατρικής της Joint Stock Company Investtradebank εντάσσονται στο καθεστώς κυρώσεων αλλά και το δίκτυο IASD Με έδρα τη Μόσχα που εμφανίζεται να προσφέρει υπηρεσίες που φτάνουν μέχρι την αναδιάρθρωση χρέους απευθυνόμενο σε αφρικανικές κυβερνήσεις διευκολύνοντας όμως με τον τρόπο αυτό ρωσικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Και ο ΙΑSD φέρεται να ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Μαλοφέεβ.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει μέτρα και για εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση των κρυπτονομισμάτων όπου επίσης επιβάλλονται κυρώσεις δεδομένης της θέσης της Ρωσίας που δείχνει να είναι μεταξύ των κυρίαρχων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό επιβάλει κυρώσεις στην εταιρεία εξόρυξης εικονικών νομισμάτων Bitriver που ιδρύθηκε στη Ρωσία το 2017 αλλά το 2021 μετέφερε την κυριότητα των περιουσιακών της στοιχείων σε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελβετία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκ νέου αναφορά στη δράση του Μαλοφέεβ στην Ελλάδα δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει από τις αμερικανικές διωκτικές αρχές για τη ρωσική διείσδυση μέσω της προπαγάνδας από μέσα ενημέρωσης, ιδρύματα και φορείς, ενώ επιβεβαιώνει ότι παράλληλα με τις κινήσεις που πραγματοποιούν οι ελληνικές αρχές υπάρχει και ενδελεχής έρευνα για πρόσωπα και εταιρείας από την task force που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με εντολή Μπάιντεν.
Μάλιστα την Παρασκευή 24 Απριλίου έχει προγραμματιστεί και συνάντηση στις Βρυξέλλες όπου οι task forces ΗΠΑ και ΕΕ θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν πρόσωπα και εταιρείες και να αποφασίσουν είτε για την ένταξή τους στη λίστα των κυρώσεων είτε για περαιτέρω διερεύνηση υποθέσεων και περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν σε χώρες της ενωμένης Ευρώπης.