Ένα στα τρία κρούσματα είναι πλέον παιδιά - 805 ανήλικοι σε σύνολο 2.919

Ένα στα τρία κρούσματα είναι πλέον παιδιά - 805 ανήλικοι σε σύνολο 2.919

Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στα παιδιά. Σε σύνολο 2.919 κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 805 αφορούσαν ανηλίκους, έναντι 387 χθες και 298 τη Δευτέρα. Ένα στα τρία σχεδόν κρούσματα είναι πλέον παιδιά έως 17 ετών, όταν τις προηγούμενες μέρες το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 21%-24%. Τα παραπάνω συμβαίνουν δύο μόλις μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουμε δει την τυχόν έξαρση κρουσμάτων για την οποία μιλούν οι ειδικοί.

Στην εκτίμηση ότι 150.000 με 200.000 παιδιά θα εκτεθούν στον κορονοιό, προχώρησε νωρίτερα ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. Το πόσα θα νοσήσουν, εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε. Ένα 20%-25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αυξητική τάση κρουσμάτων στα παιδιά άρχισε να κάνει αισθητή την εμφάνισή της από το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα, τον Ιούλιο νόσησαν από κορονοϊό 12.143 παιδιά, αριθμός που τον Αύγουστο αυξήθηκε σε 14.436. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα καταγράφονται πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά.

Το δείχνουν και τα 3.194 κρούσματα που καταγράφηκαν σε ανηλίκους από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών. Καθώς η αύξηση την περασμένη εβδομάδα έφτασε στο 4,3% και χωρίς να έχουν ανοίξει τα σχολεία, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αξία της συμμετοχής των παιδιάτρων στον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η κα Θεοδωρίδου, θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από τον εμβολιασμό των εφήβων, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων και από τους παιδιάτρους, δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος και «οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, υπό ποιες προϋποθέσεις θα κλείσουν οι τάξεις, ο κ. Τζανάκης στάθηκε στο γεγονός ότι με 30.000 ή 50.000 μολυσμένα παιδιά, είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά. Και προσέθεσε ότι πέραν όσων ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα των σχολείων – κλείσιμο εφόσον έχουμε κρούσματα στο 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) - το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν  θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη.