Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της επιδημίας η Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της επιδημίας η Ελλάδα

Σε νέα φάση μπαίνει η χώρα μας σε ότι αφορά τη διασπορά του κορονοϊού, κατεβαίνοντας πλέον επίπεδο, το οποίο μένει πλέον να επιβεβαιωθεί και επιδημιολογικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει τέσσερα επίπεδα εξάπλωσης της νόσου: των μεμονωμένων περιστατικών, των συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, των επαφών των προαναφερομένων ομάδων και της διασποράς στην κοινότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή, η χώρα μας προχωρεί σε αλλαγή των κριτηρίων διενέργειας των εργαστηριακών τεστ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απουσία διασποράς στην κοινότητα, οπότε να ξεκινήσει άφοβα η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στόχος του επιστημονικού επιτελείου είναι να επιβεβαιωθεί κατ΄ αρχήν ότι δεν υπάρχει πλέον στην κοινότητα (αυτό θα φανεί και με την ανυπαρξία κρουσμάτων αγνώστου αιτιολογίας), αλλά και να διαπιστωθεί η ύπαρξη της νόσου μόνο μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, εστιασμένων γεωγραφικά.

Το γεγονός αυτό, θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε άρση των περιοριστικών μέτρων, χωρίς το φόβο αναζωπύρωσης της επιδημίας στο εσωτερικό της χώρας με απρόβλεπτη εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού, είναι αυτή που θα ορίσει τον τρόπο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. 

Σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του κάθε βήματος, θα παίξουν τα διαγνωστικά τεστ, και για το λόγο αυτό, θα συνεδριάσει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να επανεξετάσει τα κριτήρια για τους εργαστηριακούς ελέγχους στον πληθυσμό.

Θα ακολουθήσει συστηματικός σχεδιασμός και διάλογος με την Κυβέρνηση προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο εξόδου από το lockdown.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τα σχολεία, καθώς τα παιδιά δεν εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όμως υπάρχουν μια σειρά από ενήλικες, όπως οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι παππούδες, που εξαρτώνται από την πορεία της υγείας των παιδιών.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε όμως ότι θα παραμείνει σε κάθε περίπτωση η σχολαστική επιτήρηση της υγείας του πληθυσμού, αλλά και η τήρηση των αυστηρών κανόνων ατομικής υγιεινής.

Στους στόχους του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, είναι και η σταδιακή επαναφορά του ΕΣΥ σε πλήρη λειτουργία, με την κάλυψη και άλλων περιστατικών, ξεκινώντας από τα χειρουργεία των νοσοκομείων, για να φθάσουμε στο τελικό σημείο της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Μόνο που γι΄ αυτά θα χρειαστεί εξαιρετική προσοχή, επειδή στους χώρους αυτούς παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός ασθενών.

Ο επόμενος σχεδιασμός του ΕΣΥ, αφορά την επόμενη χειμερινή περίοδο, εξαιτίας του γεγονότος ότι εκτός από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αναμένεται να υπάρξει και το εποχιακό κύμα της γρίπης, που θα οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας και μονάδων εντατικής θεραπείας.

Νέες ανησυχίες στους επιστήμονες

Στο μεταξύ, ο θάνατος του 35χρονου πυροδοτεί νέους προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα, οδηγώντας τον καθηγητή Τσιόδρα να συσχετίζει για πρώτη φορά τον κορονοϊό με τον έρπη, ιό ο οποίος προκαλεί υποτροπές. 

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο -ξεχωριστό - χαρακτηριστικό του έρπη, που υπό συγκεκριμένες γονιδιακές προϋποθέσεις του ασθενή, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και θάνατο. Για το λόγο αυτό, ανέφερε πως βρίσκονται μελέτες σε εξέλιξη στο εξωτερικό και σύντομα και στη χώρα μας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν ευθύνονται τα γονίδια ορισμένων ατόμων για την βαριά νόσησή τους από τον κορονοϊό.

Αντίστοιχα θα γίνει και διερεύνηση για την υπερέκφραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών στους οποίους παρατηρείται η "καταιγίδα κυττοκινών" που προκαλεί την πολυοργανική ανεπάρκεια και τον θάνατο.

Μέχρι τότε όμως, κατέληξε ο καθηγητής, θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Αερογενής μετάδοση

Επιβεβαιώνοντας και πάλι την αερογενή μετάδοση του ιού, ο κ. Τσιόδρας προανήγγηλε την δημοσίευση σύντομα επιστημονικής μελέτης από τη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται η διασπορά του ιού μέσω κλιματιστικών, στα οποία μάλιστα διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού. Και εξήγησε ότι για το λόγο αυτό συνιστάται ο καλός αερισμός του χώρου με ανοικτά παράθυρα, ώστε τα σταγονίδια μέσω του ρεύματος να κατευθύνονται προς τα έξω.