Να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να ζητήσει αύριο, με ψήφισμά του, από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Federica Mogherini, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».
Ωστόσο η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων παγκοσμίως, γεγονός που η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και κατ'' επέκταση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν. Είναι ενδεικτικό ότι η Σαουδική Αραβία μόνο σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει 64 Eurofighter και 80 Panavia Tornado IDS, δύο αμιγώς ευρωπαϊκά μαχητικά, τα οποία απαιτούν ανταλλακτικά για να διατηρηθούν σε πτητική κατάσταση.
Επιπλέον, πριν λίγους μήνες το Ριάντ ανακοίνωσε την αγορά οπλικών συστημάτων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση, λοιπόν, που οι ευρωπαϊκές χώρες αποφασίσουν εμπάργκο όπλων κατά του Ριάντ, αυτομάτως θα θέσουν τις αμυντικές βιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου εκτός μίας από τις σημαντικότερες αγορές αμυντικού υλικού παγκοσμίως.
Το ζήτημα έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυοφορούμενο deal πώλησης 300.000 βλημάτων για άρματα μάχης από τα ελληνικά αποθέματα. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ότι πρόκειται για μια συμφωνία που δεν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ωστόσο η κυβέρνηση παρακολουθεί τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ριάντ κια θα συμμορφωθεί στην όποια απόφαση. Ξεκαθάρισε πάντως ότι αυτή τη στιγμή η συμφωνία είναι «παγωμένη».
«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, Ska Keller, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των Ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).
Η κατάσταση στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης, σήμερα το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωοκοινοβουλίου, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Federica Mogherini, ενώ το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το πρωί.