Το πειραματικό εμβόλιο κατά της COVID-19, που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση και στους ηλικιωμένους και στους νέους και οι παρενέργειες είναι λιγότερες μεταξύ των ηλικιωμένων.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet οι εξετάσεις αίματος ανοσογονικότητας, που έγιναν σε υποσύνολο ηλικιωμένων που συμμετέχουν στις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης, απηχούν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία έδειχναν ότι το εμβόλιο αυτό προκάλεσε "ισχυρές ανοσοαποκρίσεις". Στην φάση αυτή των κλινικών δοκιμών μετείχαν 560 εθελοντές εκ των οποίων 240 άνω των 65 ετών.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ελπίζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου του κατά της Covid-19 εντός του 2020, δημιουργώντας ελπίδες ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα επιτυχημένο εμβόλιο στα τέλη του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021.
«Το να προκληθεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε πιο ηλικιωμένους ενήλικες είναι μια διαχρονική πρόκληση» σχολίασε η Άντζελα Μινέσιαν, ερευνήτρια στο Oxford σε ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Από τη στιμή που η τεχνολογία αυτού του εμβολίου είναι ικανή να προκαλεί αυτές την απόκριση -στην ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο να νοσήσει σοβαρά- έχουμε ελπίδες ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα είναι παρόμοια σε πιο νέους και ηλικιωμένους ενήλικες”, πρόσθεσε.