Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών ώστε να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας κατά της πανδημίας. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται από την επόμενη τη Δευτέρα 19/4, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών, αποτελούν κομβικά σημεία για την επιτάχυνση της επιχείρησης «Ελευθερία».
Ειδικότερα, στο υγειονομικό οπλοστάσιο προστίθενται από αύριο, Τετάρτη 14/4, 33.600 δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, η χορήγηση του οποίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 19/4. Παράλληλα, την Τετάρτη 21/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών αλλά και της ηλικιακής ομάδας 55 έως 59 ετών, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών. Τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.
Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. Όπως προσέθεσε η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας. Επιπλέον, ο Μ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.
Με τις επόμενες παραδόσεις του εμβολίου Johnson & Johnson να αγγίζουν μέχρι τον Ιούνιο τα 1,3 εκατ. δόσεις, το ζητούμενο είναι πλέον να δημιουργηθεί το πρώτο τείχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών:
- Από την Pfizer η χώρα μας θα παραλάβει από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο 4.350.000 δόσεις.
- Από την AstraZeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις
- Από τη Johnson & Johnson αναμένονται συνολικά 1.330.000 δόσεις.
- Η Moderna έχει ενημερώσει ότι θα παραδώσει 100.000 δόσεις για τον Απρίλιο.
Στο σύνολο, έως τον Ιούνιο, θα έχουν παραληφθεί τουλάχιστον 7.130.000 δόσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σήμερα θα ξεπεραστεί το «όριο» του 1,5 εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη περίπου 14,5%.
Ποιοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β
Οι πολίτες που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β με νοσήματα αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:
- Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
- Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.
- Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.
- Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων.
- Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).
- Ασθενείς σε σνοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).
- Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
- Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.
- Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.
- Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).
- Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.
- Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
- Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.
- Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.