Em. Macron: «Αν η Merkel συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους, θα είναι ο θάνατός μου»

Em. Macron: «Αν η Merkel συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους, θα είναι ο θάνατός μου»

«Αν η Merkel συμμαχήσει με τους Φιλελεύθερους, θα είναι ο θάνατός μου». Αυτό φέρεται να είχε δηλώσει πρόσφατα σε ένα επισκέπτη του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild, ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, φανερώνοντας τους φόβους του για το αποτέλεσμα των (επικείμενων ακόμη) βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Μόνο που οι κάλπες δεν έκαναν το χατήρι στον Macron και πλέον, η συμμαχία Merkel-FDP, μαζί φυσικά με τους Πράσινους, μοιάζει ως το πιθανότερο, αν όχι το μόνο ρεαλιστικό, σενάριο. Καθώς δε ο Christian Lindner έχει δηλώσει κατηγορηματικά και σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί ένα κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης που θα έρθει να μοιάσει σε όλους (και στους Γερμανούς) τα δημόσια χρέη που έχουν δημιουργήσει κάποιοι, είναι φανερό τι είναι αυτό που φοβάται ο Macron -μένει δε να δούμε εάν και ποιο βήμα θα κάνει κατά την αυριανή ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων στη Γερμανία.

Αλλά και οι Βρετανοί δεν έχουν να περιμένουν καλά από τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο στο Βερολίνο. Πέρα από το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit όσο δεν έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας (κάτι που ενδέχεται να γίνει ακόμη και το... 2018!), οι δύο πιθανοί εταίροι της Merkel μάλλον τάσσονται υπέρ της ακόμη πιο σκληρής στάσης έναντι του Λονδίνου. 

Συνολικά, για τους ευρωπαίους εταίρους της Merkel, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών είναι δύσκολο να ερμηνευθούν ακόμη. Στην καλύτερη περίπτωση, θα ακολουθηθεί σε γενικές γραμμές η ίδια γραμμή, με την καγκελάριο να ισορροπεί ανάμεσα σε φαινομενικά ανταγωνιστικές θέσεις για την Ε.Ε. και το ευρώ. Στη χειρότερη, η «σιδηρά καγκελάριος» θα εμφανίζεται αποδυναμωμένη στα ευρωπαϊκά φόρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.