Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι, αναμφίβολα, το κεντρικό πρόσωπο αυτής της συνόδου κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το κεντρικό θέμα είναι να καταληχθεί το γενικό πλαίσιο και ο οδικός χάρτης των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές, την άνοιξη του 2019.
Μάλιστα, ο δυναμισμός με τον οποίο προβάλει και προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις του διχάζει τους εταίρους της Γαλλίας -που αφενός θέλουν να εκμεταλλευτούν την ενέργεια του Emmanuel Macron και, αφετέρου, θα επιδιώξουν να του βάλουν «χαλινάρι», έτσι ώστε να μην πυροδοτήσει αντιδράσεις και εντάσεις που θα κλονίσουν περισσότερο το ήδη εύθραυστο οικοδόμημα και τις λεπτές ισορροπίες του.
Αν και παραμένει σαφές ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας και της Angela Merkel δεν θα προχωρήσει τίποτα, το γεγονός ότι η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται στην αρχή δύσκολων και επίπονων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης στη χώρα της, αφήνουν ελεύθερο χώρο στον Macron να προωθήσει τη δική του ατζέντα και να επιβάλει γαλλικό τέμπο στις εξελίξεις στην Ε.Ε.
«Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να ορίσουν την πορεία τους για τους επόμενους 18 μήνες, αισθάνονται πιο ισχυροί και σίγουροι, αλλά και ικανοί να διαχειριστούν τα νέα πολιτικά προβλήματα και να εισέλθουν σε πιο επικίνδυνες και ενδεχομένως διχαστικές συζητήσεις. Και σε αυτή τη διαδικασία, έχουν ένα νέο μετρονόμο: τον Emmanuel Macron. Οι ιδέες του γάλλου προέδρου βρίσκονται στον πυρήνα της ατζέντας για την περίοδο 2018-''19, που αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk», σημειώνει η πολιτική επιθεώρηση Politico.
«Ο Macron περιγράφεται ποικιλοτρόπως από ευρωπαίους αξιωματούχους ως η νέα αγαπημένη κούκλα της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια πηγή ανησυχίας -ειδικά καθώς η κούκλα μοιάζει πλέον να διαμορφώνει την ατζέντα», γράφει η επιθεώρηση, η οποία επικαλείται κορυφαίο διπλωμάτη της Ε.Ε. που δηλώνει ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι πώς να αξιοποιηθεί η ενέργεια του Macron».
Από ό,τι φαίνεται, μάλιστα, δεν είναι ο μόνος που εκφράζει τέτοιες απόψεις. Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, γίνεται αναφορά στο «πώς οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να βάλουν χαλινάρι στον Macron» καθώς, όπως σημειώνεται, ο ίδιος θέλει να αλλάξει την Ε.Ε και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, όμως «οι ηγέτες των άλλων χωρών επιδιώκουν να θέσουν υπό έλεγχο την ενέργεια του Γάλλου -εκτός των άλλων, από φόβο μήπως οδηγήσει σε μια διάσπαση της Ε.Ε.».
«Δεν αρέσει σε όλους η δυναμική του Γάλλου. Έτσι, στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου D. Tusk θα επιχειρήσει να βάλει λίγη τάξη στη συζήτηση γύρω από την Ευρώπη και το μέλλον της», σημειώνει επίσης το γερμανικό περιοδικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι το Παρίσι θα επιδιώξει να προωθήσει την ολοκλήρωση σε διάφορους τομείς χωρίς να υπολογίζει το εάν και κατά πόσο υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους «27». Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, θα οδηγούσε πολύ γρήγορα και σχεδόν εκβιαστικά στην «ΕΕ των πολλών ταχυτήτων», κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμούν ούτε οι Γερμανοί ούτε οι θεσμοί των Βρυξελλών.
Γι'' αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα επιχειρήσουν να τιθασεύουν τον 39χρονο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος έχει εισέλθει ως... ταύρος στο υαλοπωλείο της Ε.Ε. και κινδυνεύει να τα διαλύσει όλα. Ο ίδιος, ωστόσο, αναμένεται να επιμείνει, μιας και εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του είναι αυτές που μπορούν να τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση που έχει ήδη περιέλθει στο εσωτερικό της χώρας του, όπου ήδη η δημοτικότητά του υποχωρεί επικίνδυνα.
Γιώργος Παυλόπουλος
Φωτογραφία: SOOC