Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν σημαντικοί εταίροι στα ενεργειακά, τόνισαν Ν. Κοτζιάς και Ε. Μαμαντιάροφ

Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν σημαντικοί εταίροι στα ενεργειακά, τόνισαν Ν. Κοτζιάς και Ε. Μαμαντιάροφ

Με την θερμή υποδοχή από τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Μπακού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις συνήθεις επαφές του προέδρου με ξένους αξιωματούχους, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ έμφαση δόθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική του Αζερμπαϊτζάν.

Τις ίδιες προθέσεις σύσφιξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ στον κ. Κοτζιά κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Έλληνας ΥΠΕΞ αμέσως μετά. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Μπακού ήταν η συνέχεια των διαβουλεύσεων που άνοιξαν οι δύο υπουργοί κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Κοτζιάς άλλωστε είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Μπακού και προηγείται της επίσκεψης της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου.

«Το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα έχουν μία πολύ εποικοδομητική συνεργασία» τόνισε ο κ. Μαμαντιάροφ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση με τον κ. Κοτζιά περιέλαβε πολλά διμερή και περιφερειακά ζητήματα συνεργασίας με κύριο θέμα αυτό της ενέργειας για το οποίο, όπως είπε, ο Έλληνας ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αζέρικο αέριο θα φθάσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τα προσεχή δύο χρόνια.

Ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πολύ σημαντικό εταίρο στα ενεργειακά καθώς με τον αγωγό ΤΑΡ δημιουργείται διάδρομος για το αζέρικο αέριο προς την ΕΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ, θέμα για το οποίο ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε τον κ. Μαμαντιάροφ ότι η Ελλάδα θα προωθήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών τονίζοντας χαρακτηριστικά «είμαστε πραγματικού φίλοι, δεν είμαστε γείτονες αλλά είμαστε φίλοι».

Ερωτηθείς σχετικά με την ρωσο-τουρκική κρίση ο Αζέρος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η χώρα του ανησυχεί γι αυτή την εξέλιξη και ελπίζει ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υπεροχή του Καυκάσου.

Μάλιστα, επισήμανε ότι είχε επαφές με τους ομολόγους του των δύο χωρών με στόχο να μειωθεί η ένταση στην περιοχή ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι σχέσεις των χωρών της περιοχής. «Έχουμε» είπε «στρατηγική σχέση με την Τουρκία και πολύ στενές σχέσεις με τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λυθεί το θέμα».

Ερωτηθείς σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόνισε ότι είναι ένα εθνικό ζήτημα της χώρας του, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Μαμαντιάροφ εξήγησε ότι ενώ η χώρα του έχει δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την περιοχή, τέσσερις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γι αυτό το θέμα παραμένουν ανεφάρμοστες. Εξέφρασε δε την δυσφορία του για αυτή την κατάσταση την οποία, όπως τόνισε, εξέφρασε επίσης και στους ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Καυκάσου, ενώ τόνισε την ανάγκη ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του εμφυλίου στη Συρία επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο μεταπολεμικό πρόβλημα της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφθασαν στην ΕΕ μέσω των ελληνικών νησιών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς τόνισε την ανάγκη επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων του 21ου αιώνα επισημαίνοντας ότι οι λύσεις πρέπει να γίνονται μέσα από συνεργασία και διαπραγμάτευση στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ τόνισε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εξηγώντας ότι συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες του έργου με την αζερική πλευρά. Παράλληλα συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες των δύο χωρών να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Τέλος ο κ. Κοτζιάς απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μαμαντιάροφ να επισκεφθεί την Αθήνα.

Αύριο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ογκτάι Ασάντοφ και την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοαζερικής φιλίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι επαφές του με τον υπουργό Ενέργειας και πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, Νατίγκ Αλίεφ.

Σ. Αραβοπούλου