Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την οποία περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο campus του Ιδρύματος, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, «η παραβατικότητα και η βία έχει γίνει καθημερινότητα».
Με έγγραφη παραγγελία προς τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ζητεί να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί, αδικήματα που καταγγέλλονται στην επιστολή των φοιτητών του Ιδρύματος.
Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, να σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.
Ειδικότερα, στην επιστολή 471 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΑΠΘ ανέφεραν τα εξής: «Η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα για όσους περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής. Από τα πιο απλά περιστατικά –όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του ιδρύματος π.χ. στο κυλικείο της σχολής – έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας είχε υποστηρίξει ότι δεν αμφισβητεί τα όσα καταγγέλλονται. «Τώρα η έκταση και οι εκφράσεις νομίζω είναι υπερβολικές. «Μονή αρμόδια να περιφρουρήσει τους χώρους είναι η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα. Τέτοια προβλήματα δεν λύνονται με αστυνομικά μέτρα, και εν πάση περιπτώσει αν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις ο πρύτανης είναι ο μονός αρμόδιος να καλέσει την αστυνομία».
Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, ο οποίος ανέφερε: «Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να διαφυλάξει τους χώρους από διακινητές και άλλα τέτοια στοιχεία, δεν μπορεί να ασχολείται με εγκλήματα ποινικού δικαίου ούτε να συλλάβει κανένα… Οι φύλακες μας είναι θυρωροί και επόπτες κτιρίων ούτε επιχειρησιακή ικανότητα ούτε νομική εξουσιοδότηση να κυνηγούν διακινητές».
Διαβάστε ακόμα:
- Καθηγητές του ΑΠΘ κατά Γαβρόγλου και κυβέρνησης
- Ποτάμι: Τα Πανεπιστήμια δεν προστατεύονται με ιδεοληπτικά κιγκλιδώματα
- N. Κακλαμάνης: Αδράνεια της Αστυνομίας για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων
- Εισβολή φοιτητών στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία SOOC