Ελ. Βόζεμπεργκ: Η Ευρώπη πλήττεται από το φαινόμενο της εμπορίας γυναικών και κοριτσιών

Ελ. Βόζεμπεργκ: Η Ευρώπη πλήττεται από το φαινόμενο της εμπορίας γυναικών και κοριτσιών

Για την έξαρση του φαινομένου της εμπορίας γυναικών και νεαρών κοριτσιών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μίλησε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., Ελίζα Βόζεμπεργκ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σε συζήτηση σχετική με τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εντός Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η κα Βόζεμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των θυμάτων εμπορίας αποτελούν γυναίκες και κορίτσια από χώρες της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα αυτό για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ανέφερε ότι ο διασυνοριακός χαρακτήρας της εμπορίας ανθρώπων απαιτεί πιο αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών των κρατών μελών για τον εντοπισμό των δραστών αλλά και την προστασία των θυμάτων.

Ακολουθεί η δήλωση:

«Η εμπορία και η παράνομη διακίνηση γυναικών και νεαρών κοριτσιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία συμβαίνει δίπλα μας και λαμβάνει τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις, αποτελώντας τη δεύτερη πιο κερδοφόρα παράνομη δραστηριότητα παγκοσμίως μετά το εμπόριο ναρκωτικών. Στην Ευρώπη των αξιών και της απόλυτης προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, προσβάλλει τις κοινωνίες μας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταγεγραμμένων θυμάτων προέρχονται σήμερα δυστυχώς από κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος βιώνει σήμερα μία νέα έξαρση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος, το οποίο τραυματίζει την ελευθερία και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών, προκαλώντας ανεπανόρθωτες βλάβες για μια ολόκληρη ζωή. Ας αναλογιστούμε μόνο, ότι πολλές φορές η προσπάθεια απελευθέρωσης από τον καταναγκασμό αυτό πληρώνεται από τις νεαρές γυναίκες με την ίδια τους τη ζωή.

Αν και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της εμπορίας ανθρώπων είναι παρούσα, η εναρμόνιση των Κρατών - μελών παραμένει ακόμα ελλιπής σχετικά με την καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών έννομης προστασίας, την ποινική τιμωρία των δραστών και την προστασία των θυμάτων. Είναι χρέος μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά σε διασυνοριακό επίπεδο, γιατί η εμπορία γυναικών και κοριτσιών δεν κάνει διακρίσεις και μας αφορά όλους».

Φωτογραφία: Intime News