«Αν είναι ειλικρινής η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί την πρόταση» δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των κ.κ. Ανδρέα Ξανθού, Παύλου Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά την τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis.
«Θέλουμε να υπάρξει διαφάνεια στην έρευνα αυτού του φαινομένου, των προβλημάτων στην υγεία, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις εποχές;», διερωτήθηκε η κ. Βόζεμπεργκ και διευκρίνισε: «Είναι πολύ εύκολο να μιλάει η κυβέρνηση για αντιπερισπασμό και να κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι τιμές των φαρμάκων διαμορφώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη στην αγορά και τώρα έχει ονοματεπώνυμο συγκεκριμένων προσώπων για τις πολιτικές ευθύνες».
Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία που ήλθε στη Βουλή, η ευρωβουλευτής, επικαλούμενη και την επαγγελματική τις ιδιότητα ως δικηγόρου επισήμανε πως «έχει στοχοποιήσει 10 προσωπικότητες, με άτονες και αναξιόπιστες καταθέσεις τριών προσώπων με τα ρήματα "νομίζω, εκτιμώ, υποθέτω, άκουσα"».
«Αν θέλουμε να έχουμε ένα τοξικό κλίμα είναι κακό για τη Δημοκρατία. Αν θέλουμε όμως να έχουμε μία διαφάνεια στα ζητήματα αυτά και στο πράγματι υπαρκτό σκάνδαλο -ή υπόθεση- των προβλημάτων της υγείας διαχρονικά, θα πρέπει να επιδιώκουμε το δίκαιο, ελέγχοντας και την περίοδο μέχρι σήμερα.
"Όλα στο φως" έχει πει η Νέα Δημοκρατία και γι'' αυτό και ζητούμε η προανακριτική επιτροπή να μην είναι τυπική, να τα εξετάσει όλα σε βάθος, να φέρει μάρτυρες, να φέρει στοιχεία, να φέρει τεκμήρια, να προτείνουμε κι εμείς μάρτυρες, να δούμε ποια είναι η αλήθεια και πού βρίσκεται. Στοχοποιημένοι πρωθυπουργοί και υπουργοί, προσωπικότητες που έχουν προσφέρει στον τόπο, για να έχουμε μία προεκλογική διαδικασία με τοξικότητα και ανθρώπους σε ομηρεία, δεν βοηθάει ούτε τη χώρα, ούτε τη δημοκρατία» υπογράμμισε.
Αναφερόμενη στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, εκτίμησε πως «δεν θα βγούμε εκτός επιτροπείας, θα βγούμε εκτός της συγκεκριμένης επιτροπείας, θα υπάρχει όμως μία εκτεταμένη εποπτεία, όπως υπάρχει στα άλλα κράτη - μέλη, αλλά εδώ το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προνομοθετήσει ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο».
«Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη, αν δεν αλλάξουν πολιτικές. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις σωστές πολιτικές επιλογές μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου» πρόσθεσε.
Σχετικά με την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, η κ. Βόζεμπεργκ παρατήρησε πως «έχουε μία κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας» και «αν με τη διπλωματική οδό δεν έχει λυθεί το ζήτημα αμέσως -διά της διοικητικής διευθετήσεως, όπως πάντα συνέβαινε- σημαίνει ότι το εκμεταλλεύονται μέχρι στιγμής οι Τούρκοι για να οξύνουν την ένταση».
Με αφορμή, εξάλλου, τη σημερινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις καταγεγραμμένες -ακόμη και στα πιο προηγμένα κράτη- μισθολογικές και αξιολογικές ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στα εργασιακά και επισήμανε την ευθύνη των ίδιων των γυναικών, στο να διεκδικούν θέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς «δεν φταίει μόνο ένα σύστημα στερεοτύπων, που μπορεί να τις υποβαθμίζει, φταίει και η ελλιπής προσπάθεια».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news