Εκτοπισμό προσφύγων θα εφαρμόσει το Μπανγκλαντές

Εκτοπισμό προσφύγων θα εφαρμόσει το Μπανγκλαντές

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές προχωρά με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να εκτοπίσει σε ένα έρημο νησί τους πρόσφυγες Ροχίνγκια που βρίσκονται στο έδαφός της, σύμφωνα με επίσημο ιστότοπο.

Οι αρχές της χώρας έχουν δημιουργήσει μια επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι από τις παράκτιες περιοχές της χώρας, ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση και τον εκτοπισμό των μελών αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι υπό διωγμό στη Μιανμάρ, στο νησί Τένγκαρ Σαρ στον κόλπο της Βεγγάλης.

«Η επιτροπή θα βοηθήσει στη μεταφορά των καταγεγραμμένων και μη προσφύγων από τη Μιανμάρ στο Τένγκαρ Σαρ, κοντά στο νησί Χατίγια στην επαρχία Νοαχάλι», αναφέρει το διάταγμα που αναρτήθηκε σε έναν κυβερνητικό ιστότοπο.

Από τον Οκτώβριο περίπου 65.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια κατέφυγαν στο Μπανκγλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις στη χώρα τους, τη Μιανμάρ.

Οι Ροχίνγκια είναι στόχος βασανιστηρίων, φόνων, ομαδικών βιασμών από τους στρατιώτες της Μιανμάρ.

Οι νέοι πρόσφυγες ήρθαν να προστεθούν στους 232.000 Ροχίνγκια που είχαν ήδη καταφύγει στο Μπανγκλαντές εξαιτίας προηγούμενων κυμάτων διώξεων στη χώρα τους.

Το Μπανγκλαντές είχε το 2015 την ιδέα να μεταφέρει τους Ροχίνγκια σε αυτό το νησί, όμως οι επικριτές του σχεδίου καταγγέλλουν ότι το νησί αυτό δεν είναι κατοικήσιμο, κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου για πλημμύρες.

Η πρόταση είχε προκαλέσει την αγανάκτηση της κοινότητας των Ροχίγκια, ενώ μια υπηρεσία του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει τον αναγκαστικό αυτό εκτοπισμό «πολύ περίπλοκο και αμφιλεγόμενο».

Η Ντάκα ζήτησε επίσης από τους αξιωματούχους των επαρχιών της που βρίσκονται στη μεθόριο με τη Μιανμάρ να εντοπίσουν τους Ροχίγκια που «διείσδυσαν παράνομα» στο έδαφός της.

«Πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι (οι πρόσφυγες) δεν θα μπορέσουν να διασκορπιστούν και να αναμειχθούν με τον πληθυσμό», τονίζει η ανακοίνωση με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου, η οποία ζητεί από τις τοπικές αρχές να συλλαμβάνουν ή να προωθούν τους Ροχίνγκια σε καταυλισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ