Εκτιμήσεις για 25.000 έως 30.000 κρούσματα σήμερα

Εκτιμήσεις για 25.000 έως 30.000 κρούσματα σήμερα

Μετά το χθεσινό ρεκόρ πανδημίας με 21.657 επιβεβαιωμένες καταγραφές, νέο άλμα με 25.000 έως 30.000 κρούσματα αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Συγκεκριμένα, η έκρηξη που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, είναι η μεγαλύτερη καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τα δεδομένα που θα ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ αναμένεται να αποτελέσουν το τρίτο συναπτό ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων.

Την εν λόγω έκρηξη προσπαθεί να αναχαιτίσει η κυβέρνηση με τη λήψη νέων μέτρων, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 3, την επίσπευση του πακέτου που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ραγδαία αύξηση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης καταδεικνύουν οι αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό πολλαπλασιασμού του ιικού φορτίου του στελέχους Όμικρον. Συνολικά, μέσα σε 8 ημέρες, το φορτίο του άκρως μεταδοτικού στελέχους του ιού δεκατετραπλασιάστηκε και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως διπλασιάζεται ανά δύο μέρες, στοιχείο που υποδηλώνει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη. Ήδη, από την ημερομηνία που εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον στα λύματα, το συνολικό ιικό φορτίο τους έχει αυξηθεί κατά 57%.

Νωρίτερα σήμερα, τόσο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, όσο και ο καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ήταν οι πρώτοι που αναφέρθηκαν σε μία τέτοια εξέλιξη. Συγκεκριμένα ο πρώτος ερωτηθείς σχετικά με το φορτίο των Χριστουγέννων, απάντησε ότι αν δε ληφθούν μέτρα για να ανακόψουν τη δυναμική της πανδημίας τα κρούσματα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 30.000 τις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τζανάκης, ανέφερε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη η χθεσινή έκρηξη στα κρούσματα, καθώς ήταν ένα στοιχείο το οποίο είχαν προβλέψει οι ειδικοί και για το οποίο προέβαιναν σε προειδοποιήσεις. «Δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι θάνατοι ανήλθαν στους 60, ενώ οι διασωληνωμένοι.