Η ταχύτατη διασπορά του κορονοϊού, ιδίως από την τοπική μετάδοση μέσα στις κοινωνίες μας και όχι πια από εισαγόμενα περιστατικά - είναι η σοβαρότερη ανησυχία των επιστημόνων. Η ανάγκη να μείνουν οι πολίτες στο σπίτι και να ακολουθούν τις οδηγίες των επιστημόνων καθίσταται επιβεβλημένη, όπως και η λήψη μέτρων απ΄όλους όσοι δεν μπορούν να μην προσέρχονται σε χώρους εργασίας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες 103 νέα κρούσματα που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των ατόμων που επιβεβαιωμένα έχουν προσβληθεί από τον ιό στα 331. Τα 49 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες και τα υπόλοιπα 54 τα προηγούμενα 24ωρα, όμως η ενημέρωση καθυστέρησε, λόγω φόρτου των εργαστηρίων αναφοράς.
Από το σύνολο των ασθενών, νοσηλεύονται οι 51, εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, ενώ όλοι παίρνουν αντι-ιική θεραπεία.
Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 4.000 άτομα.
Μέχρι χθες είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 4 νεκροί.
Τοπική διασπορά
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 44 αφορούν τοπική μετάδοση, χωρίς σύνδεση με ταξιδιωτικό περιστατικό. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, τα κρούσματα της τοπικής μετάδοσης, διπλασιάστηκαν.
Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε 1 από αυτά τα κρούσματα, κάθε 5 μέρες δίνει άλλα 2, τα άλλα 2 δίνουν 4 άλλα κ.ο.κ.
Ο κ. Τσιόδρας παρατήρησε ότι "είναι εκθετική η αύξηση του ιού και για αυτό όσο περισσότερα μέτρα πάρουμε όλοι μας, με υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, τόσο λιγότερη θα είναι η διασπορά στην κοινότητα". Και τόνισε ότι "από τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν θα δούμε αποτέλεσμα τώρα. Θα δούμε αποτέλεσμα μετά από 2-4 εβδομάδες. Και εκεί θα φανεί αν η καμπύλη κορυφώνεται και ακολουθεί εκθετική αύξηση, όπως ακολουθεί αυτή τη στιγμή για όλο τον κόσμο. Αν δει κανείς την καμπύλη, έχει εκθετική αύξηση συνολικά στην παγκόσμια επιδημία, και θα δούμε αν στην πατρίδα μας θα είναι χαμηλότερη όπως στην Ιαπωνία ή κάποιες άλλες χώρες".
Χαρακτηριστικά των ασθενών
Σε ότι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς, είναι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και σοβαρά προβλήματα υγείας. Από τους νοσηλευόμενους, το 57% είναι άνδρες με μέση ηλικία τα 64 έτη.
Αντιπυρετικά
Με αφορμή το ενδεχόμενο τα αντιφλεγμονώδη να επιβαρύνουν τη νόσο από κορονοίό, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι είναι ασφαλέστερη η χρήση της παρακεταμόλης για αναλγητική και αντιπυρετική της δράση, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η ιβουπροφένη και τα λοιπά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη επιδεινώνουν ή όχι τη νόσο.