Στους τομείς του κράτους πρόνοιας, των οργανισμών κοινής ωφέλειας, της εκπαίδευσης, αλλά και στους ΟΤΑ καταγράφονται οι κυριότερες περιπτώσεις κακοδιοίκησης, σύμφωνα με την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2018.
Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναφορών κατά τη διερεύνηση των οποίων ανιχνεύθηκε κακοδιαχείριση συγκεντρώνεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (32%) και ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά σε εκείνα που σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΤΕΑΕΠ και ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνουν σχεδόν το 62% των αναφορών κατά τη διερεύνηση. Αυξητική επίσης τάση καταγράφεται στο θεματικό πεδίο της φορολογίας και αυτό αποτυπώνεται στις βάσιμες αναφορές που αφορούν την ΑΑΔΕ. Επίσης, τα προβλήματα που διαπιστώνονται στους φορείς κοινής ωφέλειας όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν και αυτά μια διαχρονική σταθερότητα βάσιμων αναφορών.
Παράλληλα, στα Υπουργεία συγκεντρώνεται το 24% περίπου των περιπτώσεων κακοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών στις οποίες διαπιστώθηκε κάποιας μορφής κακοδιοίκηση, δεδομένης της αρμοδιότητάς του στο χώρο τον ΟΤΑ. Ακολοθούν τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος και Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ακόμα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκεντρώνεται το 22% περίπου των περιπτώσεων κακοδιοίκησης. Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης (87%). Εξάλλου σύμφωνα με τη σχετική έκθεση εκεί έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και έτσι διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των θεματικών κατηγορών όπως τα σχετικά τέλη, οι παρεμβάσεις πολεοδομικού χαρακτήρα σε κοινόχρηστους χώρους, κλπ.
Να σημειωθεί ότι η Έκθεση παραδόθηκε σήμερα, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Ανδρέα Ποττάκη. «Η συγκεκριμένη Έκθεση αφορά το 2018 το οποίο ήταν μια χρονιά- ορόσημο και για τη χώρα -για την κοινωνία, για την οικονομία, για τη διοίκησή της- αλλά και για την Ανεξάρτητη Αρχή.
Για την κοινωνία, την οικονομία και τη διοίκηση της χώρας ήταν ορόσημο γιατί πρόκειται για μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής μετά από αρκετά χρόνια και πλέον πρέπει να θεωρήσουμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Η εποχή αυτή θα πρέπει να χαρακτηριστεί από την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας σε βάσεις στέρεες, σε βάσεις βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Θα πρέπει να ανασυνταχθούν οι διοικητικές δομές του κράτους, οι οποίες είχαν υποστεί σημαντική συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να αμβλυνθούν και οι κοινωνικές αδικίες και ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
Σε ό,τι αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή, ειδικά το 2018 δράσαμε, νομίζω, αποφασιστικά και με στοχευμένες παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε το εισόδημα των συμπολιτών μας και σε πολλές περιπτώσεις πετύχαμε και επανυπολογισμό κρατήσεων, φόρων, τελών και θωράκιση ακατάσχετων προνομιακών επιδομάτων και τη διασφάλιση της επιστροφής καταβληθέντων δημοτικών τελών και άλλων κρατήσεων.
Φυσικά, μεριμνήσαμε για την προστασία των δικαιωμάτων όλων όσων κατοικούν στη χώρα, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στους περισσότερο περιθωριοποιημένους κοινωνικά και οικονομικά (στους ανήλικους, στα παιδιά, στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους αιτούντες άσυλο).
Η αλήθεια είναι ότι η μετάβαση στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή φέρνει μαζί της και νέες προκλήσεις. Από μόνη της η μετάβαση αυτή είναι μια νέα πρόκληση στην εποχή της νέας κανονικότητας.
Από την πλευρά μου θέλω να διαβεβαιώσω τον κύριο Πρόεδρο ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα επιμείνει με αποφασιστικότητα στη συνταγματική της αποστολή που είναι η διασφάλιση του κράτους δίκαιου, η προστασία των δικαιωμάτων όλων όσων κατοικούν στη χώρα και η μέριμνα για μια διοικητική λειτουργία η οποία αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ποτάκης.