Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Η πολιτεία πρέπει να βρει λύση για τους ελέγχους των πιστών

Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου: Η πολιτεία πρέπει να βρει λύση για τους ελέγχους των πιστών

Στην πολιτεία παραπέμπει η Εκκλησία για τον έλεγχο εισόδου των πιστών με τεστ στους ναούς, επιμένοντας μέσω του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου ότι δεν έχει τη δυνατότητα και τους ανάλογους μηχανισμούς. Ο μητροπολίτης Τιμόθεος Καρδίτσας δηλώνει πάντως στο Liberal σύμφωνος με το μέτρο, τονίζοντας ότι γνωρίζει η πολιτεία ποιες είναι οι δυνατότητες εφαρμογής του.

Απευθύνει εκ νέου έκκληση στον ιερό κλήρο και στον λαό να τηρούν επακριβώς τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου, επαναλαμβάνοντας ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα ορθής πίστεως, αλλα αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. «Οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, ακόμη και κληρικών, δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος», σημειώνει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ιεράς Συνόδου και τι μήνυμα στέλνετε στους ανεμβολίαστους ; 

Η Ιερά Σύνοδος, το πρώτο που έχει να πει είναι πως η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή. Η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα ορθής πίστεως ή ομολογίας, αλλά αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και πράξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, ακόμη και κληρικών, δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία διοικείται και εκφράζεται επισήμως μόνο από την Ιερά Σύνοδο. Σχετικά τώρα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι πιστοί μας, όταν εισέρχονται στους ιερούς για να μετάσχουν στις ιερές ακολουθίες και να λατρέψουν τον αληθινό Θεό, οφείλουν να έχουν τα πιστοποιητικά, η Ιερά Σύνοδος θεωρεί πως η συμμόρφωση των πιστών προς αυτή δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από το εργατικό προσωπικό ή το εθελοντικό των Ιερών Ναών.

Πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα ;

Δεν υπάρχει δυνατότητα να ελέγξουμε εμείς τους πιστούς μας. Ούτε αρμοδιότητες φύλαξης έχουμε, ούτε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους έχουμε. Συμφωνούμε με τα μέτρα, αλλά δεν έχουμε τον μηχανισμό που απαιτείται για την τέλεση αυτού του έργου. Δεν έχουμε καμία αντίθετη άποψη όμως. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να πείσουμε και να προτρέψουμε, αλλά και να παρακαλέσουμε τους πιστούς προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επίτροποι μας είναι εθελοντές, δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να επιτελέσουν αυτό το έργο.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όμως, τα μέτρα θα μείνουν γράμμα κενό περιεχομένου. Ποιος θα τα εφαρμόσει ;

Αυτό είναι θέμα της Πολιτείας

Όμως, η πολιτεία έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα γίνεται από τις αρχές της εκκλησίας…

Ποιες όμως θεωρούνται αρχές της Εκκλησίας σε αυτό το πλαίσιο; Οι μητροπολίτες; Οι ιερείς; Μπορεί ο μητροπολίτης ή ο ιερέας να βρίσκονται στην είσοδο του Ναού και να κάνουν έλεγχο στο ποιος θα μπει μέσα;

Δεν μπορεί να γίνει. Σας τονίζω ότι συμφωνούμε με το μέτρο, δεν έχουμε καμία αντίθετη άποψη, αλλά, δυστυχώς, δεν διαθέτουμε τη δυνατότητα να το εφαρμόσουμε εμείς.

Οι άνθρωποι έρχονται στον Ναό να μετάσχουν σε ιερές ακολουθίες. Πώς θα τους πούμε μπες εσύ και βγες εσύ;

Ταυτόχρονα συμφωνείτε κι εσείς υποθέτω ότι δεν είναι εφικτό να βρίσκεται ένας αστυνομικός έξω από κάθε ναό; 

Αυτό το γνωρίζει η Πολιτεία. Δεν μπορώ να απαντήσω αναφορικά με τις δικές της δυνατότητες, μόνο πάνω στις δυνατότητες της Εκκλησίας μπορώ να τοποθετηθώ. Και, όπως σας είπα, δυνατότητα ελέγχου, δεν διαθέτουμε.

Παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου αλλά και την εγκύκλιο που αυτά εξέδωσε στις αρχές Νοεμβρίου, παραμένουν αρκετά τα περιστατικά με ανεμβολίαστους ιερείς. Τι μπορεί να γίνει για να πειστούν;

Στο χθεσινό ανακοινωθέν, όπως ακριβώς και στην πρόσφατη εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, απευθύνουμε εκ νέου έκκληση και στον ιερό κλήρο και στον λαό να τηρούν επακριβώς τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου. Τους προτρέπουμε δε για την πραγματοποίηση του υποδεδειγμένου από την ιατρική κοινότητα, εμβολιασμού, ως το μόνο ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας. Ιδίως κατά την τρέχουσα συγκυρία για όσους είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών. Εμείς προτρέπουμε, παρακαλούμε και δίνουμε σημαντική βάση, αλλά πάντα στο πλαίσιο της προτροπής. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και εκείνοι. Απευθυνόμαστε με αίσθημα ευθύνης προς το φιλότιμο τόσο των κληρικών όσο και των πιστών.

Από την εικόνα που έχετε μέχρι τώρα, βρίσκουν ευήκοα ώτα οι εκκλήσεις της Εκκλησίας; Είστε ικανοποιημένοι;

Βεβαίως, και βρίσκουν, αλλά ικανοποιημένοι θα είμαστε μόνο όταν θα έχουμε το 100% εμβολιασμένους. Υπάρχει αγώνας και δρόμος για να υπάρξει η δυνατότητα μέσα στην κοινωνία να θωρακιστούμε και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού. Αυτό είναι και το ζητούμενο σήμερα.

Ακούγονται διάφορα περιστατικά ακόμη και για μοναστήρια όπου μοναχοί φτάνουν στο σημείο να εμβολιάζονται στα κρυφά διότι δεν τους επιτρέπουν οι ηγούμενοι να εμβολιαστούν.

Καθένας πρέπει να λειτουργήσει με βάση και την προτροπή του γιατρού του. Να σεβαστεί και τους άλλους και να τους διασφαλίσει ως προς τη μη διασπορά του ιού. Δυστυχώς, το μήνυμα δεν έχει φτάσει παντού, και τέτοια περιστατικά μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, ακόμη και εκτός της Εκκλησίας και των μοναστηριών. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν, κυρίως πρέπει να συναισθανθούν τι πάνε και κάνουν για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα.

Αν η Εκκλησία διαπιστώσει ότι μερίδα κληρικών όπως και μερίδα πιστών, δεν συναισθάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης παρά τα μηνύματα και τις εντολές, είναι διατεθειμένη να αναλάβει αυστηρότερα μέτρα;

Ο χώρος της Εκκλησίας είναι η έκφραση της ελευθερίας.