Έκκληση ΗΠΑ στον ΟΗΕ να αναληφθεί δράση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή

Έκκληση ΗΠΑ στον ΟΗΕ να αναληφθεί δράση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να υπάρξει «αμέσως» ανάληψη δράσης για να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη, μέσω της επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τέλμα.

Ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντέιβιντ Πρέσμαν, εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνεδρίασης του ΣΑ ότι η συνέχιση της οικοδόμησης ισραηλινών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη είναι «καταστροφική για την ειρήνη».

«Πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε μια λύση δύο κρατών στο πεδίο αμέσως», είπε ο Πρέσμαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Αγκόλας, της Αιγύπτου, της Μαλαισίας, της Σενεγάλης και της Βενεζουέλας.

Ο Πρέσμαν υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Αλλά πρέπει να γίνουν άμεσα πραγματικότητα σημαντικές πρόοδοι για τη λύση των δύο κρατών, που θα επιτρέψουν να αναζωογονηθεί η ελπίδα και θα θέσουν ορόσημα για διαπραγματεύσεις που θα καρποφορήσουν», συνέχισε ο αμερικανός διπλωμάτης. «Το Ισραήλ πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην επέκταση των οικισμών και τη διατήρηση της πιθανότητας μιας ειρηνικής λύσης δύο κρατών», επέμεινε ο Πρέσμαν.

Αραβικές κυβερνήσεις σχεδιάζουν να εισηγηθούν ένα σχέδιο απόφασης του ΣΑ, με το οποίο θα απαιτεί να σταματήσει η επέκταση των ισραηλινών οικισμών. Αλλά οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το βέτο των ΗΠΑ, όπως το 2011.

Ο ΟΗΕ θεωρεί τους οικισμούς στα κατεχόμενα παράνομους, αλλά το ΣΑ δεν έχει λάβει ποτέ μέτρα για να υποστηρίξει στην πράξη τη θέση αυτή.

Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Ραμίρες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «επιβάλλουν αποκλεισμό» στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε ό,τι αφορά την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη χάρη στο δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν.

Επί των ημερών του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οικισμοί στα κατεχόμενα αναπτύσσονται εκθετικά και περίπου 15.000 νέοι έποικοι εγκαταστάθηκαν στη Δυτική Όχθη μόνο μέσα στο 2015.

«Αυτή η πολιτική (...) θέτει σε κίνδυνο την προοπτική ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ και μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ. Η Γαλλία καταβάλλει προσπάθειες εδώ και μήνες να οργανωθεί μια διεθνής σύνοδος πριν από το τέλος του 2016 με στόχο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε εξάλλου ότι τα αραβικά κράτη αναμένεται να συζητήσουν αυτόν τον μήνα και να αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν ένα σχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει να δοθεί στην Παλαιστίνη καθεστώς κράτους-μόνιμου μέλους του ΟΗΕ. Στην Παλαιστίνη είχε παραχωρηθεί το 2012 καθεστώς κράτους-παρατηρητή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ