«Συγγνώμη Βέλγιο» έγραφε με μαρκαδόρο στο κορμί του ο μικρός Σύρος πρόσφυγας που στεκόταν στις σιδηροδρομικές γραμμές στην ουδέτερη ζώνη Ελλλάδας-ΠΓΔΜ, μαζί με εκατοντάδες άλλα άτομα που διαμαρτύρονται έως αυτή την ώρα, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Λίγο πιο κάτω, ένα άλλο παιδί κρατά ένα χαρτόνι με το ίδιο σύνθημα, ενώ στα υπόλοιπα αυτοσχέδια πλακάτ κυριαρχούν μηνύματα, όπως «εμείς είμαστε πρόσφυγες, δεν είμαστε τρομοκράτες».
Αν και οι περισσότεροι στον καταυλισμό της Ειδομένης πληροφορήθηκαν μάλλον αργά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, όσοι το μάθαιναν «πάγωναν» στο άκουσμα της είδησης.
«Τώρα είναι που δεν θα μας θέλουν καθόλου στην Ευρώπη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άχμεντ από το Χαλέπι της Συρίας, ενώ η Χάνα θεωρεί πως πρόκειται για έργο κάποιων που «μισούν τους πρόσφυγες», όπως χαρακτηριστικά λέει, «και θέλουν να μας δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα».
Οι περισσότεροι πάντως πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εδώ και περίπου έναν μήνα πλέον στον καταυλισμό της Ειδομένης, είχαν τα μάτια τους στραμμένα σήμερα, στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου εκατοντάδες άτομα συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τη διαμαρτυρία τους, με μόνο στόχο το άνοιγμα των συνόρων.
Μάλιστα, δύο άτομα προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν, και παρά το γεγονός ότι κάποιοι έπεσαν πάνω τους για να σβήσουν τη φωτιά, υπέστησαν εγκαύματα και χρειάστηκε να διακομιστούν, ο ένας στο νοσοκομείο Κιλκίς και ο άλλος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ήταν η στιγμή εκείνη που το οργισμένο πλήθος, που από νωρίς είχε φροντίσει να «περιφράξει» τη διαμαρτυρία του με ό,τι μπορούσε να επιστρατεύσει από τον γύρω χώρο - από κιγκλιδώματα έως κάδους απορριμμάτων - άρχισε να κινείται προς το σημείο διέλευσης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά χάρη στους πιο ψύχραιμους δεν προχώρησε παρά μερικά μόνο μέτρα, χωρίς ωστόσο να σταματήσει ούτε λεπτό να φωνάζει συνθήματα.
Μόνο μια ομάδα μικρών παιδιών προχώρησε λίγο αργότερα ως τον φράχτη και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «ανοίξτε τα σύνορα» και «Μέρκελ, βοήθησέ μας», κάρφωσαν ένα χαρτί με το μήνυμα «μισώ τον ISIS» πάνω στην περίφραξη και αποχώρησαν.
Από νωρίς, οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών, απαγόρευαν τη διέλευση των οχημάτων και δεν άφηναν να περάσουν ούτε τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τρόφιμα, αφού θέλουν όπως λένε, να κάνουν όλοι πράξη το σύνθημά τους «όχι νερό, όχι φαγητό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».
Ακόμη κι όταν μια κλούβα της αστυνομίας θέλησε να περάσει, δεν σηκώθηκαν από τις γραμμές και αντ'' αυτού άρχισαν να φωνάζουν: «Είμαστε πολύ κουρασμένοι. Αφήστε μας να φύγουμε».
«Αν μαζευτούμε 2.000-3.000 θα μας αφήσουν να περάσουμε» έλεγαν όλοι όσοι ήταν συγκεντρωμένοι στις γραμμές και καλούσαν αυτούς που ήταν στις σκηνές να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί τους.
Κάποιοι, ωστόσο, έχουν καταλάβει πλέον, όπως λένε, ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αποτελεί το «εισιτήριό» τους για την Ευρώπη. «Αν και ήμουν απ'' αυτούς που πριν από λίγες ημέρες έλεγα πως δεν πρόκειται να γραφτώ ποτέ σ'' αυτό το πρόγραμμα, σήμερα δηλώνω αποφασισμένος να το κάνω για να διασφαλίσω το μέλλον το δικό μου και των παιδιών μου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άμπντο.
Στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης για μια «δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», όπως τονίζει, προσβλέπει και η νεαρή Ρίμα που τρέχει για να προλάβει να «καπαρώσει» κρεβάτι στη μία από τις επτά κλινάμαξες που έφτασαν σήμερα στην Ειδομένη για να στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι κοιμούνται στις μικρές σκηνές υπό δύσκολες συνθήκες.
Οι κλινάμαξες ήταν παροπλισμένες για μια πενταετία και αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, από σήμερα τέθηκαν στη διάθεση των προσφύγων, ενώ στόχος είναι να φτάσουν συνολικά τις είκοσι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ