Για τη διενέργεια των self test τόσο στα Λύκεια όσο και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία υπογράμμισε ότι το υπουργείο θα είναι δίπλα σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές που έρχονται αντιμέτωποι με πιέσεις και νομικές διενέξεις από γονείς - αρνητές.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις εκπαιδευτικοί, δύο δικηγόροι κι ένας ιερέας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας το άμεσο «πάγωμα» κι εν συνεχεία την ακύρωση του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορονοϊό, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο και αντισυγμαγματικό να υποχρεώνονται οι μαθητές και οι δάσκαλοι-καθηγητές τους σε self test 2 φορές την εβδομάδα.
Η κ. Κεραμέως μίλησε στο Mega για αντιδράσεις μια μειοψηφίας, ενώ εξήγησε ότι «τα self test εντάσσονται στα εργαλεία που έχουμε για να προστατέψουμε τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο. Τα τεστ ξεκίνησαν από τα Λύκεια και επεκτάθηκε το μέτρο σε πολλούς άλλους κλάδους».
«Το μέτρο εφαρμόστηκε αποτελεσματικά στα Λύκεια», είπε η υπουργός Παιδείας ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την τήρηση των μέτρων προστασίας και κάνοντας μεμονωμένη αναφορά στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς, που -όπως τόνισε- «δέχθηκαν πιέσεις από γονείς».
«Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για την προστασία των διευθυντών μας, των εκπαιδευτικών μας, προκειμένου, τυχόν δικαστικές δαπάνες να καλύπτονται, δαπάνες για την υπεράσπιση των καθηκόντων τους. Έχουν τη στήριξη του Υπουργείου, για τυχόν δαπάνες».
Εξήγησε ότι μιλάμε για «εξαιρετικά μεμονωμένα περιστατικά, πολύ λιγότερα από όταν είχαμε τους αρνητές της μάσκας».
«Είμαστε δίπλα σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Είμαστε ευτυχείς που τα σχολεία μας ανοίγουν επιτέλους. Κι ανοίγουν με ενισχυμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως ένω μίλησε για τη χρησιμότητα της διενέργειας self test τονίζοντας ότι: «Είναι πολύτιμο εργαλείο, μας βοηθάει να ανιχνεύουμε τυχόν ασυμπτωματικούς και υπάρχει η πρόβλεψη για επαναληπτικό τεστ σε δομή δημόσιας υγείας δωρεάν».
Ερωτηθείσα για το αν υπήρξε έως τώρα διασπορά του ιού σε σχολικά κτίρια, σημείωσε: «Είναι πολύ χαμηλά τα νούμερα, 1,5% των τμημάτων των Λυκείων της χώρας είναι κλειστά. Με θετικό κρούσμα κλείνει το τμήμα.»
Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα φροντιστήρια, ανέφερε ότι σταδιακά όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα επαναλειτουργήσουν, ενώ για τα φροντιστήρια που δεν αφορούν τμήματα με εξετάσης επί πτυχίω, τόνισε ότι: «πηγαίνουμε βήμα – βήμα».