Εγκρίθηκε η πόντιση καλωδίων από τις ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ

Εγκρίθηκε η πόντιση καλωδίων από τις ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ

Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πόντιση καλωδίων στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα καταλήγουν στην βρετανική βάση Ακρωτηρίου.

Στην ανακοίνωση, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», αναφέρεται ότι η συμφωνία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και έγινε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας και ειδικότερα, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, περιλαμβανόμενης και της ενίσχυσης των διεθνών καθεστώτων αφοπλισμού και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Διευκρινίζεται ότι «η Συμφωνία αφορά σε ένα σεισμικό-υδροακουστικό σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Οργανισμού της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation -CTBTO)». Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα λαμβάνει δεδομένα από το σύστημα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση της σεισμικότητας του ευρύτερου χώρου της Κύπρου για σκοπούς έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς και τσουνάμι, για προστασία των Κυπρίων πολιτών αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

Περαιτέρω, δεδομένα που λαμβάνονται από το σύστημα μπορούν, προστίθεται, να δίνονται στον Οργανισμό της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών. «Αυτό θα αποτελεί την έμπρακτη στήριξη και συμβολή προς εκπλήρωση των στόχων της Συνθήκης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Τέλος , στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της όσο και εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, όπως αυτά απορρέουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ