Στην εγκατάσταση μονάδας υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Πάτρας προχωράει ο Οργανισμός Λιμένος, μετά την απόφαση που πήρε για συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση, για την εγκατάσταση της μονάδας, ο ΟΛΠΑ θα συμμετάσχει στην υποβολή πρότασης συγχρηματοδότησης στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη». Ταυτόχρονα, ο ΟΛΠΑ αποφάσισε να διαθέσει την απαιτούμενη για τη χωροθέτηση, έκταση στο νέο λιμάνι, αφού προηγουμένως εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΤΑΙΠΕΔ.
Όσον αφορά τη λειτουργία της μονάδας, προβλέπεται να εξυπηρετεί τις ανάγκες διάθεσης φυσικού αερίου ως ναυτιλιακού καυσίμου, καθώς και για βιομηχανική και οικιακή χρήση. Η απόφαση αυτή του ΟΛΠΑ σχετικά με το φυσικό αέριο, έρχεται σε συνέχεια ανάλογης απόφασης που πήρε πρόσφατα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας, των τμημάτων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας και της ΔΕΠΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Θανάση Γιανναδάκη, «με τη δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων τροφοδοσίας φυσικού αερίου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μέχρι και πέντε εκατ. ευρώ το χρόνο». Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιανναδάκη, η εκτίμηση αυτή προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων συμπληρώνοντας ειδικό ερωτηματολόγιο.
Ακόμη, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας έχει διατυπώσει την εκτίμηση πως τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη χρήση του φυσικού αερίου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τονίζει ότι «θεσμικοί, επιστημονικοί και τεχνολογικοί φορείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την έλευση του φυσικού αερίου, ώστε να θέσουμε την περιφέρειά μας σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό περιβάλλον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ