Την ανάγκη να μπει τέλος στην «ατιμωρησία για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων» τόνισαν σε κοινή δήλωσή τους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα σημειώνοντας ότι «μια επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης είναι επίθεση στη δημοκρατία».
Στη δήλωσή τους ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων στις 2 Νοεμβρίου, οι κ. Μπορέλ και Γιούροβα ανέφεραν ότι «πριν από λίγες εβδομάδες, η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ έλαβαν το Νομπέλ Ειρήνης 2021 ως αναγνώριση των προσπαθειών τους να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης. Με τα ρεπορτάζ τους, έχουν αποκαλύψει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, θέτοντας έτσι τη ζωή τους σε κίνδυνο».
Σημείωσαν επίσης ότι, «οι φωνές πολλών ανεξάρτητων δημοσιογράφων συνεχίζουν να φιμώνονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό απειλών και επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών στις πιο τραγικές περιπτώσεις».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Βιέρα Γιούροβα επισήμαναν ότι «οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης και εγγυώνται την πρόσβαση σε πληροφορίες για όλους τους πολίτες. Συμβάλλουν στα θεμέλια της δημοκρατίας και των ανοιχτών κοινωνιών» και προσέθεσαν ότι «η ατιμωρησία για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων πρέπει να σταματήσει».
«Η πρώτη σύσταση προς τα κράτη μέλη για την ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι συγκεκριμένο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης στην Ένωσή μας. Αυτό περιλαμβάνει αυξημένη προστασία των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, μεγαλύτερη ασφάλεια στο διαδίκτυο ή υποστήριξη στις γυναίκες δημοσιογράφους», υπογράμμισαν.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισαν ότι η ΕΕ θα προστατεύσει τους δημοσιογράφους και θα συνεχίσει να στηρίζει «ένα ελεύθερο και ποικιλόμορφο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης και κατέληξαν λέγοντας ότι «δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και πλουραλισμό».