ΕΕ: Εκτός του καταλόγου των «τρομοκρατικών οργανώσεων» η FARC

ΕΕ: Εκτός του καταλόγου των «τρομοκρατικών οργανώσεων» η FARC

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε τη Δευτέρα την ως πρότινος οργάνωση ανταρτών FARC από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» τον οποίο καταρτίζει, έναν χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή.

«Το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο ενέκρινε τις νομικές ενέργειες για να αφαιρεθεί η οργάνωση FARC από τον κατάλογο της ΕΕ με τα πρόσωπα και τις οντότητες σε βάρος των οποίων επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα» στο πλαίσιο της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», είπε η πηγή αυτή.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, διευκρίνισε η ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η ΕΕ είχε ήδη θέσει υπό «αναστολή» την εγγραφή των FARC στον κατάλογο της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τον Σεπτέμβριο του 2016, κάνοντας έτσι μια χειρονομία υποστήριξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Κούβα που τελικά οδήγησαν στην σύναψη της συμφωνίας ειρήνης.

Οι πρώην Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας μετασχηματίστηκαν στα τέλη του Αυγούστου σε πολιτικό κόμμα. Ο τελευταίος επικεφαλής των ανταρτών, ο Rodrigo Londono Echeverri, ή «Timochenco», αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018.

Οι FARC είχαν προστεθεί στη μαύρη λίστα της ΕΕ το 2002, κάτι που συνεπαγόταν τη δέσμευση τυχόν οικονομικών πόρων των μελών τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Η οργάνωση παραμένει καταχωρισμένη στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» τον οποίο καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας άρχισε τον Φεβρουάριο ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την τελευταία οργάνωση αριστερών ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα, τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), στο Κίτο του Ισημερινού. Έχει τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, ο πιο μακρόχρονος στην αμερικανική ήπειρο, ξέσπασε τη δεκαετία του 1960 και προκάλεσε τουλάχιστον 260.000 θανάτους και άλλες 60.000 εξαφανίσεις, ενώ εκτόπισε εσωτερικά 7,1 εκατ. άμαχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP