Έδωσαν τροφείο, πήραν ανοχή για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Έδωσαν τροφείο, πήραν ανοχή για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ενώ έως πριν μερικούς μήνες η διοίκηση Παναγιωτάκη στη ΔΕΗ επέμενε ότι μεταξύ των άλλων περικοπών για να συμμαζέψει τα οικονομικά της, θα καταργήσει και το περίφημο τροφείο, τελικά αυτό μειώνεται, αλλά παραμένει.

Και περιλαμβάνεται στη νέα τριετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, την οποία, όλως τυχαίως, ενέκρινε χθες το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ταυτόχρονα με τη διαδικασία απόσχισης και πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων.

Σύμπτωση, που εύλογα προκαλεί ερωτήματα, κατά πόσο η συμφωνία για τη νέα ΣΣΕ 2018-2021, της οποίας η υπογραφή καθυστερούσε επί μήνες, συνδέεται με τη μέχρι σήμερα αναίμακτη διαδικασία απόσχισης και πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Ερωτήματα που ενισχύονται έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για τη συνάντηση που έγινε αργότερα χθες το απόγευμα ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη με τον επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη και το σωματείο «Σπάρτακος». Σύμφωνα με αυτήν, «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, λίγη ώρα νωρίτερα, των όρων της νέας τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Κάποιοι μάλιστα συνέδεαν τη σύμπτωση των δύο αποφάσεων, αυτής για την απόσχιση-πώληση μονάδων, με εκείνη για τη συλλογική σύμβαση της ΓΕΝΟΠ και το τροφείο, με την παρουσία χθες, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Μεσογείων, μόλις... 50 συνδικαλιστών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ και μήνες, κυβέρνηση και ΔΕΗ κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν εργασιακή ειρήνη και να μην διαταραχθεί το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες, ενόψει της επικείμενης πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων. Αυτός είναι και ο λόγος που στο νόμο για τη ΔΕΗ, οι αγοραστές των μονάδων υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 6 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που το Μαξίμου έφτιαξε προ μερικών μηνών μέχρι και video για να διαφημίσει την έκπτωση 30% στο ρεύμα για 140.000 νοικοκυριά σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Και αυτός φυσικά είναι ο λόγος που τελικά η ΔΕΗ ικανοποίησε το αίτημα της ΓΕΝΟΠ για διατήρηση του τροφείου. Εκείνο δηλαδή το «επίδομα σίτισης» που σήμερα ισούται με 6 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, και που από του χρόνου έως και το 2021, δεν καταργείται, όπως επέμενε παλαιότερα η διοίκηση Παναγιωτάκη. Απλώς περιορίζεται στα 4 ευρώ την ημέρα, ήτοι περίπου 8 εκατ. ευρώ ετησίως ή συνολικά 24 εκατ. ευρώ έως το 2021.

Εννοείται πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΔΕΗ, ούτε και η ΓΕΝΟΠ, πρόκειται να παραδεχτούν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της αποεπένδυσης στη λιγνιτική παραγωγή και της συλλογικής σύμβασης για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.

Πέραν αυτών, χθες το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε ανενόχλητο, την απόσχιση των δύο προς πώληση λιγνιτικών πακέτων, μαζί με το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό. Εκείνο του Βορρά και εκείνο του Νότου, με την ταυτόχρονη δημιουργία δύο θυγατρικών: Της Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. με 13,2 εκατ. νέες ονομαστικές μετοχές, αξίας 4 ευρώ έκαστης, και της Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε., με 24,78 εκατ. μετοχές, αξίας επίσης 4 ευρώ έκαστης. Άρα, η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής του Βορρά είναι 52,8 εκατ. ευρώ και εκείνης του Νότου 99 εκατ. ευρώ.

Ενέκρινε επίσης το Δ.Σ. της ΔΕΗ τις λογιστικές καταστάσεις των δύο λιγνιτικών κλάδων Μεγαλόπολης και Μελίτη, τις σχετικές εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, τα σχέδια των όρων απόσχισης και τα καταστατικά των δύο νέων εταιρειών, όπου και θα εισφερθούν μονάδες, ορυχεία και προσωπικό. Επιπλέον, ψήφισε την πρόταση του Δ.Σ. προς την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία και θα εγκρίνει όλα τα παραπάνω στις 26 Ιουνίου, καθώς επίσης το κείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος του επικείμενου διαγωνισμού (expression of interest) της 31ης Μαΐου.