Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σχετικά με την πανδημία, επισημαίνοντας ότι δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, βρίσκονται σε «πολύ ανησυχητική» κατάσταση. Το ECDC σημειώνει ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται επί του παρόντος από ταχεία και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και χαμηλό αλλά αργά αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας.
«Η επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ χαρακτηρίζεται επί του παρόντος από ταχεία και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και χαμηλό αλλά αργά αυξανόμενο ποσοστό θνησιμότητας», συνοψίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με την πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες», αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη.
Σύμφωνα με το ECDC, μεταξύ των 27, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Σλοβενία βρίσκονται στην υψηλότερη κατηγορία ανησυχίας.
Οι χώρες στην κατηγορία «ανησυχητική» είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία «μέτριας ανησυχίας» (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ η κατάσταση σε τέσσερις χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα) εμπνέει «χαμηλή ανησυχία».
Σύμφωνα με το AFP η μέθοδος αξιολόγησης που χρησιμοποιεί το ECDC για τις κατηγορίες ανησυχίας συνδυάζει τις απόλυτες τιμές (αριθμός κρουσμάτων, νοσηλεία και θάνατοι) αλλά και την πρόσφατη εξέλιξή τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Για τις άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από τον οργανισμό (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), η κατάσταση θεωρείται «ανησυχητική».