Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την επιστολή του μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, κ. Φ. Σινιριόγλου, στην οποία η Τουρκία ουσιαστικά απειλεί με «casus belli» τόσο τη Λευκωσία, όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει νόμιμα το διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ., απηύθυνε η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι με την εν λόγω επιστολή η Τουρκία επισημοποιεί τις απειλές της για πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εγείροντας ευθέως διεκδικήσεις επί της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητάει άμεση αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λήψη μέτρων για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Κράτους - μέλους της Ε.Ε.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιριόγλου κατέθεσε επιστολή, στην οποία η Άγκυρα ουσιαστικά απειλεί με “casus belli” τόσο τη Λευκωσία, όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει νόμιμα το διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ. Στο σχετικό έγγραφο όχι μόνο αμφισβητεί τη δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής Α.Ο.Ζ., αλλά δηλώνει επίσης στον Ο.Η.Ε. ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ο Τούρκος διπλωμάτης δηλώνει ότι η άδεια που προσέφερε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6 δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.
Μάλιστα αναφέρει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στη δική της υφαλοκρηπίδα.
Δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό επισημοποιούνται οι απειλές της Τουρκίας για πάγωμα των ενεργειακών σχεδίων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναστολή της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, ερωτάται η Επιτροπή:
- Πώς αξιολογεί τη στάση του Τούρκου διπλωμάτη και πώς σκοπεύει να αντιδράσει στην εν λόγω επιστολή;
- Τι είδους μέτρα θα λάβει για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Α.Ο.Ζ. της, ως Κράτους - μέλους της Ε.Ε.;».
Φωτογραφία: SOOC