Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμβάλλει στην κλιμάκωση μιας ρητορικής έντασης με την Τουρκία, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha. «Πρέπει πάντοτε να επαναλαμβάνουμε τις στερεότυπες δηλώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των υφισταμένων συνόρων, της Συνθήκης της Λωζάννης και των άλλων Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή, να επισημαίνουμε τη σημασία που έχει ο σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και των αρμοδιοτήτων που έχουμε, με βάση διεθνείς συνθήκες ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών, αλλά με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, με λιτότητα, με σαφήνεια, χωρίς να μπαίνουμε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και εντάσεων, οι οποίες έχουν ρητορικό και λαϊκιστικό χαρακτήρα», τόνισε.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Καστελόριζο, με κλιμάκιο βουλευτών, ο κ. Βενιζέλος άφησε αιχμές, λέγοντας ότι «όταν χειριζόμαστε θέματα τέτοια με επικοινωνιακή, λαϊκιστική διάθεση, όταν μας ενδιαφέρει η ρητορεία, είναι σαν να αποδεχόμαστε τον κώδικα επικοινωνίας του κ. Ερντογάν».
Για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Ματέο Ρέντζι ανέφερε ότι επένδυσε το πολιτικό του μέλλον, σε ένα δημοψήφισμα συνταγματικών αλλαγών, αλλάζοντας το περιεχόμενο του «γιατί το δημοψήφισμα, από δημοψήφισμα περί του Συντάγματος μετετράπη σε δημοψήφισμα ναι ή όχι στον συγκεκριμένο πρωθυπουργό», όπως είπε, ενώ, αναφερόμενος στην Γερμανία τόνισε ότι «εν όψει και των δικών της εκλογών του φθινοπώρου του 2017, βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ έντονα διλήμματα για το αν μπορεί να μείνει η Ευρώπη στο υπάρχον πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και οικονομικής πολιτικής ή αν πρέπει αυτό να αλλάξει για να διασωθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη. Για να υπάρξει απάντηση στους κινδύνους του εθνικολαϊκισμού στην Ευρώπη».
Όσον αφορά στη αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με έναν τρόπο προπαγανδιστικό και επικίνδυνα αφελή, αν δεν είναι αυτό που κάνει κυνικό τελείως.
«Τώρα είναι επείγουσα η ανάγκη αλλαγής συσχετισμών. Αλλαγή συσχετισμών μπορούμε να έχουμε μόνο μέσα από μια άλλη Βουλή.
Πρέπει να πας σε μια άλλη κυβέρνηση -το έχω πει κατ' επανάληψη, αυτή είναι η γραμμή μας από το 2012- ευρύτατης συνεργασίας, όλων των δημοκρατικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Χωρίς κανείς να κρύβεται στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Η λύση δεν είναι μια δήθεν αυτοδύναμη κυβέρνηση μονοκομματική της ΝΔ, η οποία έχει την ιστορική ευθύνη της περιόδου 2004- 2009». «Το ζήτημα είναι πώς κυβερνιέται ο τόπος και ο τόπος δεν κυβερνιέται με προτάσεις απλές του τύπου θα μειώσω κατά 1,9 δισ. τους φόρους και ως εκ τούτου θα μειώσω κατά 1,9 δισ. τις δαπάνες και έλυσα το οικονομικό πρόβλημα της χώρας», είπε σ' άλλο σημείο.
Εξέφρασε την ανάγκη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη να κάνει πολλά περισσότερα τώρα που καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι δεν ασχολείται με σενάρια συμμετοχής του σε άλλο κόμμα της Κεντροαριστεράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ