Από Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, όσοι νοσοκομειακοί επιμένουν να γυρνούν την πλάτη στον εμβολιασμό, θα τίθενται αυτόματα σε αναστολή καθηκόντων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει στα μέσα Ιουλίου, στέλνοντας ξανά σήμερα σαφές μήνυμα σε όσους γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους δεν έχουν σπεύσει, να το κάνουν άμεσα.
Δύο 24ωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας, εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στους 20.000 υγειονομικοί - στην συντριπτική τους πλειοψηφία νοσηλευτές και διοικητικοί- που δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση του εμβολίου. Ο κλοιός σφίγγει ολοένα περισσότερο και από πλευράς δικαιοσύνης. Σαφές μήνυμα έστειλε νωρίτερα σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας «όχι» στο στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν υποβάλει νοσοκομειακοί γιατροί και υπάλληλοι ώστε να «παγώσει» η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν κάνει πίσω και ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα τεθούν κανονικά σε αναστολή εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι όσοι μπουν σε αναστολή και αποφασίσουν στη συνέχεια να εμβολιαστούν, θα μπορούν να επιστρέψουν στη θέση που είχαν πριν.
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επίσης θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν είναι βέβαιο, ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Οικονόμου.
Σκέρτσος: Κανονικά από Τετάρτη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός - Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση
Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία, η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από 1ης Σεπτεμβρίου, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας…». «Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων», υπογράμμισε.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ακόμα ότι «δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» και συμπλήρωσε ότι «προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν, δε θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ».
Στο νοσοκομείο, συνέχισε ο κ. Σκέρτσος, πηγαίνουμε για να προστατέψουμε την υγεία μας, όχι για να κινδυνέψουμε από κάποιον που δεν είναι εμβολιασμένος. «Θεωρώ αυτονόητο ότι αυτό αποτελεί πλέον κτήμα και των υγειονομικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο αυτό από την Τετάρτη θα υπάρξουν αποχωρήσεις από τα νοσοκομεία απάντησε «προφανώς για όσους δεν επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο». «Για την αναπλήρωση των κενών έχουν γίνει προβλέψεις, τα κενά αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία» διευκρίνισε.
O Άκης Σκέρτσος αποσαφήνισε ακόμα ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Θα κάνουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης» είπε.
«Περίπου 63% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί.. Δε θα πάμε σε νέο λοκντάουν, δε θα ορίζει μια μειοψηφία τον τρόπο που θα λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία» ανέφερε ακόμη.
Ο υπουργός επισήμανε πως δεν είναι αργά για την επικείμενη ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών, καθώς έρχεται μετά τις διακοπές έρχεται, έχουμε καθημερινά 25.000 με 30.000 ραντεβού εμβολιασμού από όλες τις ηλικίες με αυξημένο ενδιαφέρον από τις 6 Αυγούστου. «Τώρα είναι κατάλληλος καιρός να ενημερωθούν οι εμβολιασμένοι γονείς των παιδιών για την καταλληλότητα του εμβολίου» σημείωσε.
Επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν και θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ παρατήρησε ότι η μάσκα δεν αφαιρέθηκε ποτέ ως ατομικό μέσο προστασίας. «Το καλοκαίρι δώσαμε τη δυνατότητα σε δημοσίους χώρους χωρίς συνάθροιση να μη τη φοράμε. Η μάσκα παραμένει αναγκαίο μέσο προστασίας και για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.
Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεντρώσεις κατά των εμβολίων ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «με θλίβουν οι εικόνες των συγκεντρώσεων των αρνητών, υπάρχει πράγματι πολύ σκληρός, αλλά μειοψηφικός πυρήνας αντιεμβολιαστών, αρνητών της προόδου που έχει κάνει η επιστήμη και η ανθρωπότητα για να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως. Νομίζω ότι με αυτό το τμήμα του πληθυσμού δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε, μπορούμε όμως να συνομιλήσουμε με τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και το φοβούνται».
Όπως τόνισε «2,5 δισεκ. συνάνθρωποί παγκοσμίως έχουν κάνει το εμβόλιο τους τελευταίους 8 μήνες, και οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες μπροστά στα οφέλη του εμβολιασμού». «Από τους 330 διασωληνωμένους με COVID στα νοσοκομεία μόνο οι 24 είναι πλήρως εμβολιασμένοι» υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα όπως στην κινητικότητα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να βάλουμε τέτοιους περιορισμούς θα ήταν αδιανόητο» σημείωσε για το ενδεχόμενο απαγόρευσης πρόσβασης στα ΜΜΕ σε ανεμβολίαστους. Το να πας όμως σε καφετέρια ή εστιατόριο, συνέχισε, δεν είναι ουσιώδης δραστηριότητα, είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα. «Θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη λειτουργία των χώρων αυτών με την πρόσβαση μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει. Είναι χώροι υπερμεταδότες» εξήγησε ο κ. Σκέρτσος.
Γκάγκα: Πλήρες το Σωτηρία, μόνο δύο κρεβάτια κενά
Για την πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, προτάσσοντας παράλληλα την προστασία που μας προσφέρει το εμβόλιο, μίλησε η Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας σήμερα Δευτέρα.
«Είμαστε πλήρεις. Έχουμε οκτώ κλινικές που λειτουργούν για κόβιντ και 84 κρεβάτια μονάδας» αποκάλυψε η Μ. Γκάγκα περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Όπως τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχουν μόνο δύο κρεβάτια κενά και οι κλίνες για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν. «Έχουμε συνέχεια πίεση στο Σωτηρία, έχουμε σοβαρότερα περιστατικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε μετατρέψει τα περισσότερα κρεβάτια σε κλίνες κόβιντ».
Μάλιστα η Μ. Γκάγκα δήλωσε πως μόλις τρεις εκ των ασθενών που νοσηλεύονται, είναι εμβολιασμένοι. Όπως διευκρίνισε είναι σχετικά καλά στην υγεία τους, ενώ όλοι τους έχουν βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό σχεδόν όλοι (πχ. υπέρταση, διαβήτη και χρόνια νοσήματα) το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό όπως σε έναν υγιή.
Οικονόμου: Αναστολή καθηκόντων από την 1η Σεπτεμβρίου
Στο ακέραιο θα εφαρμοστεί από μεθαύριο ο νόμος για όσους υγειονομικούς δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Όσοι επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, τότε αυτόματα θα τίθενται σε αναστολή καθηκόντων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Και επανέλαβε όσα είχε πει νωρίτερα και ο Άκης Σκέρτσος ότι δηλαδή όσοι υγειονομικοί τεθούν σε αναστολή εργασίας, «δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και οργάνωση του ΕΣΥ ως ένα βαθμό θα έχουν αλλάξει».
Στο ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών και ειδικότερα για το θέμα των απολαβών τους, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου. Και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, όπως είπε, «όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη».
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για να καλυφθούν τα όποια κενά δημιουργηθούν από την αναστολή καθηκόντων που θα επιβληθεί στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, τονίζοντας ότι μέρα με την ημέρα θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το σύστημα. «Καλό θα ήταν όσοι συνεχίζουν να διαφωνούν με το μέτρο της υποχρεωτικότητας των υγειονομικών να μας το εξηγήσουν. Έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο πειθούς», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης. Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό -που αντιμετωπίζεται μόνο από τον εμβολιασμό- δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας». «Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο αύξησης κρουσμάτων και νοσηλειών, υπογραμμίζουν ότι το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι στη πανδημία είναι ο εμβολιασμός και συνιστούν σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας καθώς και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ιδίως για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές», τόνισε.
Απέρριψε το ΣτΕ τις αιτήσεις νοσοκομειακών για τους εμβολιασμούς
Την πόρτα σε προσφυγές υγειονομικών που είχαν αιτηθεί να «παγώσουν» οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί κλείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε αιτήσεις που αφορούν συνολικά 115 γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους ανά την Ελλάδα. Το Γ' Θερινό Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε τέσσερις προσωρινές διαταγές και πλέον αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι. Ανάλογο αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και αναστολή απόφασης για υποχρεωτικότητα, εκκρεμεί στην ολομέλεια του ΣτΕ και από την ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει για όσους υγειονομικούς αρνούνται να εμβολιαστούν, να τίθενται σε αναστολή «χωρίς εκπτώσεις», ενώ υπάρχει σχέδιο τεσσάρων σημείων για την ομαλή λειτουργία των μονάδων υγείας. Το σχέδιο εστιάζει κυρίως σε νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν για τους οποίους εξετάζεται να αντικαθίστανται με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακριβώς προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερομένους, το υπουργείο Υγείας θα προσφέρει μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Επίσης, θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία.
Για την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων θα αντληθούν στελέχη από την αγορά, ενώ για κάλυψη σε τομείς όπως η καθαριότητα ή η σίτιση θα γίνει στροφή σε ιδιωτικές εταιρείες.
Πάτρα: Κατάληψη από ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς στην Αχαΐα, με τον πρόεδρο της Μιχάλη Γιαννάκο να ζητά παράταση για να πειστούν και οι υπόλοιποι 10.000 περίπου εργαζόμενοι σε Δομές υγείας και νοσοκομείων εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται να είναι νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό, εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» απέκλεισαν σήμερα το πρωί τα γραφεία της Διοίκησης και στα δύο Νοσηλευτικά Ιδρύματα, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που πραγματοποιούν, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 290 εργαζόμενοι στο νοσηλευτήριο παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΠΟΕΔΗΝ, που προσδιορίζουν και στηρίζει από Δευτέρα 30/8/2021 και κάθε ημέρα δράσεις στα Νοσοκομεία για την μη εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας (γενικές συνελεύσεις, συνέχιση Απεργίας – Αποχής, καταλήψεις στις Διοικήσεις, συγκεντρώσεις και όποια άλλη δράση αποφασίσουν οι Διοικήσεις των Σωματείων)» προαναγγέλλουν συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.