ΔΣΑ: Αυθαίρετη και παράνομη η κράτηση του Τούρκου, δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα

ΔΣΑ: Αυθαίρετη και παράνομη η κράτηση του Τούρκου, δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Απολύτως αυθαίρετη, παράνομη και καταχρηστική χαρακτήρισε σήμερα την κράτηση του Τούρκου πολίτη που συνελήφθη χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του.

Ο σύλλογος τόνισε ότι σύλληψη αναγνωρισμένου πρόσφυγα μέσα στην Επιτροπή Ασύλου δεν έχει ξαναγίνει και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Στη συνέντευξη Τύπου το παρών έδωσε ο νυν πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Παξινός, ο Απόστολος Δοξιάδης και πλήθος νομικοί και άνθρωποι συλλόγων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Βερβεσός επισήμανε ότι αυτή η ιστορία είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς άπτεται της δημοκρατίας, της νομιμότητας, του κράτους δικαίου και πολλά άλλα. Επίσης τόνισε, αναφερόμενος στην Τουρκία, πως «σε μια χώρα πρωταθλήτρια στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σαφές ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη οι οκτώ Τούρκοι».

Σοβαρές καταγγελίες έκανε και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, ο οποίος τόνισε ότι «ήταν προσχεδιασμένο να δικάσει η συγκεκριμένη πρόεδρος. Πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο. Δεν έπρεπε να δικάσει. Αποτελεί ντροπή για την ελληνική δικαιοσύνη αυτή η απόφαση. Τίθενται και σοβαρά ζητήματα δικαστικών επιτροπών, πως ορίζονται κ.α.». 

Από την πλευρά του, ο κ. Απόστολος Δοξιάδης σε πολύ καυστικό τόνο επισήμανε ότι «όταν οι κατηγορίες κατέρρευσαν στον Άρειο Πάγο και όταν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν μπορεί να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει την άποψή του για το ζήτημα.

Δεν μπορεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής να λέει ότι δεν έχει πειστεί πως δεν είναι πραξικοπηματίες οι οκτώ Τούρκοι. Τη στιγμή που έχουν μιλήσει τα δικαστήρια. Δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική άποψη του υπουργού. Ας την πει στο περιβάλλον του και στους φίλους του».

Παράλληλα, ο κ. Δοξιάδης κάλεσε τα Μέσα Ενημέρωσης να είναι κοντά σ'' αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα το οποίο άπτεται κατ'' απόλυτο τρόπο με τη λειτουργία της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου επισήμανε ότι «μεταξύ κράτους δικαίου και σκοπιμότητας, δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα. Σ'' αυτήν την περίπτωση που εξετάζουμε, υπήρξε κατάφωρη προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας».

Παράλληλα επισήμανε ότι «οι οκτώ Τούρκοι δεν μπορούν να κρατηθούν πέραν του 18μήνου, το οποίο λήγει σε λίγες ημέρες. Άρα, τίθεται το ερώτημα, για ποιο λόγο έγινε ότι έγινε χθες, με τη σύλληψη του συγκεκριμένου ανθρώπου», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Τέλος, όλοι οι νομικοί συμφώνησαν ότι στις 15 Φεβρουαρίου, στη συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, κατά 100% η αίτηση θα απορριφθεί 100%.

Τι λέει ο νομοθέτης

Σύμφωνα με το κείμενο που παρουσίασε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο ΔΣΑ, η εθνική νομοθεσία ορίζει επακριβώς τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες πρόσωπο που αιτείται διεθνή προστασία μπορεί να κρατηθεί διοικητικά. Συγκεκριμένα και όπως ορίζει το άρθρο 46 (2) Ν. 4372/2016, «Αλλοδαπός ή ανιθαγενής που υποβάλλει αίτηση διεθνούς προστασίας ενόσω κρατείται βάσει των σχετικών διατάξεων των νόμων 3386/2005 και 3907/2011, όπως ισχύουν, παραμένει υπό κράτηση κατ'' εξαίρεση, εφόσον αυτή είναι αναγκαία, κατόπιν ατομικής αξιολόγησης [...]».

Από τη ρητή διατύπωση της ως άνω διάταξης προκύπτει ότι η εθνική νομοθεσία προβλέπει μια και μόνη περίπτωση κατά την οποία μπορεί να επιβληθεί μέτρο κράτησης σε πρόσωπο που αιτείται διεθνή προστασία.
Είναι η περίπτωση κατά την οποία πολίτης τρίτης χώρας, ο οποίος έχει συλληφθεί και ήδη κρατείται για να απελαθεί (Ν.3386/2005), ή για να επιστραφεί στη χώρα καταγωγής του (Ν.3907/2011), υποβάλλει αίτημα διεθνούς προστασίας (αίτημα ασύλου), κατά το διάστημα αυτής της κράτησής του.

Τότε και μόνο τότε σύμφωνα με το άρθρο 46 (2) Ν. 4375/2016, το πρόσωπο αυτό μπορεί να «παραμείνει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διάταξη, υπό κράτηση, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου (αναγκαιότητα, εξατομικευμένη κρίση, κ.λπ.).

Εν προκειμένω, τα πραγματικά περιστατικά είναι απολύτως διαφορετικά. Στον Τούρκο στρατιωτικό O.S. Έχει με την υπ'' αριθμό 22662 Απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών χορηγηθεί άσυλο. Την 29η Δεκεμβρίου 2017 αφέθηκε ελεύθερος και στις 8 Ιανουαρίου 2018 του χορηγήθηκε Δελτίο Αιτήσαντος Διεθνή Προστασία, το οποίο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, βλ. άρθρο 35 (επ) Ν. 4375/2017, του παρέχει δικαίωμα ελεύθερης παραμονής στην Ελληνική επικράτεια μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ασύλου.

Επομένως, η εκ νέου κράτησή του δεν έχει έρεισμα στη σχετική διάταξη του νόμου, άρθρο 46 (2) Ν. 4375/2016. Η εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτεί πρόσωπο που βρίσκεται ήδη κρατούμενο και παραμένει υπό κράτηση μετά την κατάθεση αιτήματος διεθνούς προστασίας και όχι πρόσωπο το οποίο βρίσκεται ελεύθερο και κατά μείζονα λόγο έχει εφοδιαστεί με τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα (Δελτίο Αιτήσαντος Διεθνή Προστασία) από την Υπηρεσία Ασύλου.