Οι ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα, χρειάζεται να συζητήσουν γύρω από τους στόχους της ανάπτυξης, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της αντιμετώπισης του κινδύνου της ακροδεξιάς και του ρατσισμού, είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
«Αυτός ο διάλογος είναι επιβεβλημένος και για έναν παραπάνω λόγο. Γιατί, με την νέα σελίδα στην οποία ήδη έχουμε περάσει μετά τις αποφάσεις στο Eurogroup, το ζητούμενο είναι να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα μετά το τέλος των μνημονίων και τι θα κάνουμε για να εγγυηθούμε το τέλος αυτής της άγριας επιτροπείας. Και, φυσικά αυτό απαιτεί ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, μακριά από τις παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα μνημόνια» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση, που διοργανώνει απόψε η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - στην οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει και θα είναι κεντρικός ομιλητής - ο κ. Παπαδημούλης (που είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής αυτής της πρωτοβουλίας) τόνισε πως «το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί ο διάλογος και η κοινή δράση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης, έτσι ώστε η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να προχωρήσει προς τα εμπρός. Να μην μείνει "καρφωμένη" στο παρόν το οποίο ολοένα και περισσότερο δεν αρέσει στους πολίτες και να μην γυρίσει στο εφιαλτικό παρελθόν που συνιστά η πρόταση της άκρας Δεξιάς. Αυτή η προοδευτική εναλλακτική που απαιτεί και προτάσεις και σχέδιο και συμμαχίες με ορίζοντα μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη ενωμένη, αλλά για να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, αυτό θα είναι το αντικείμενο του διαλόγου».
Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Παπαδημούλης, σημείωσε: «γύρω από τον στόχο της οριστικής εξόδου από την άγρια επιτροπεία μετά τον Αύγουστο του 2018 νομίζω ότι επιβάλλεται και διάλογος και η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση - παρά τις δεδομένες διαφορές - γιατί αυτό θα πιστωθεί αν το πετύχουμε όχι απλώς στην κυβέρνηση Τσίπρα, θα βοηθήσει τη χώρα και τον λαό της για δεκαετίες και θα ωφεληθεί απ'' αυτό η εκάστοτε κυβέρνηση των επόμενων δεκαετιών».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε πως «...κάνει κακό και στις δυνάμεις του Κέντρου να είναι κολλημένες στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί, την ώρα των εκλογών- που θα αργήσουν- είναι βέβαιο ότι αυτή η πόλωση γύρω από τις δύο εναλλακτικές -ή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ- θα θέσει πιεστικά και συνθλιπτικά διλήμματα στις πολυδιασπασμένες δυνάμεις του Κέντρου».
Δ. Παπαδημούλης: Επιτακτική ανάγκη η προστασία των whistle-blowers από την ΕΕ
Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται αποτελεσματικά οι whistle-blowers (τα άτομα που δημοσιοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος) από τους θεσμούς και τη διοίκηση, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς, όπως είπε, «στην υπόθεση των Lux Leaks μέχρι σήμερα έχουν καταδικαστεί μόνο whistle-blowers κι όχι εταιρίες που φοροδιαφεύγουν».
Ο κ. Παπαδημούλης ήταν εισηγητής εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς σε συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και σημείωσε πως έχουμε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ατόμων, που αποφασίζει με κόστος, με κίνδυνο και με ρίσκο, να παρουσιάσει και να αποκαλύψει ανείπωτες αλήθειες και μυστικά και μεθοδεύσεις ισχυρών κέντρων εξουσίας, είτε αυτά είναι οικονομικά είτε πολιτικά.
«Οι whistle-blowers διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο ήδη, στις αποκαλύψεις για τα Lux Leaks, τα Swiis Leaks και τα Panama papers. Ανέδειξαν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό το τέρας της οικονομικής και φορολογικής απάτης, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος» συνέχισε και, αφού παρατήρησε πως «όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς κόστος, μιας και έχουμε ήδη, ωμά και έντονα δείγματα γραφής, από τη λυσσαλέα και τιμωρητική αντίδραση αυτών των κέντρων, οικονομικών και πολιτικών, όταν αποκαλύπτονται τα άνομα συμφέροντά τους», υπογράμμισε: «Γι'' αυτόν τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται αποτελεσματικά οι whistle-blowers από τους θεσμούς και τη διοίκηση, καθώς θεσμοί και διοίκηση διατυμπανίζουν ότι ενδιαφέρονται και για τη διαφάνεια και για το κράτος δικαίου. Σε αυτή την προσπάθεια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εν γένει η ΕΕ, οφείλουν να έχουν ένα ρόλο καθοριστικό. Και έχουν μεγάλη υποχρέωση να το κάνουν πράξη. Αντιθέτως, στην υπόθεση των Lux Leaks μέχρι τώρα μόνο whistle-blowers έχουν καταδικαστεί, όχι εταιρίες. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί.
Το ΕΚ έχει ψηφίσει ήδη πριν λίγους μήνες, τον Φεβρουάριο του 2017, ένα ψήφισμα του συναδέλφου Dennis de Jong, για τους whistle-blowers. Εκεί αναφέρεται συγκεκριμένα η έλλειψη της προστασίας των καταγγελτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ