Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα από το ΙΟΒΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που πραγματοποίησε το Ίδρυμα για την παρουσίαση των στοιχείων για τη χρήση των καρτών στην Ελλάδα και τις ηλεκτρονικές πληρωμής. Όπως τόνισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος μέσω της χρήσης των καρτών για τις συναλλαγές «μειώνεται η φοροδιαφυγή» και παρατήρησε πως «αν υπάρξουν κίνητρα θετικά, όχι τιμωρητικά, για τη χρήση καρτών, τότε αυτή θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τη μελέτη, η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών το 2015, σε συνδυασμό με το Ν.4446/2016 και 4646/2019, επηρέασαν θετικά τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ειδικότερα η χρήση καρτών έχει δωδεκαπλασιαστεί από το 2015, ενώ η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιούνται έχουν πενταπλασιαστεί. Ποια όμως τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής; Σύμφωνα με την έρευνα αυξάνονται τα έσοδα του κράτος, αυξάνεται η διαφάνεια των συναλλαγών, ενώ δίνονται και φορολογικά κίνητρα στο να γίνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ειδικότερα τα έσοδα από έμμεση φορολογία καταγράφουν αύξηση, ενώ ενισχύεται η φορολογική συμμόρφωση των πολιτών. Το 2019 ήταν έτος κρίσιμο για τη στήριξη της χρήσης καρτών πληρωμής καθώς το απαιτούμενο ποσό δαπανών από ηλεκτρονικά μεσα πληρωμήξς αυξήθηκε στο 30% του φορολογητέου εισοδήματος με ανώτατο όριο τα 20 χιλ. ευρώ των δαπανών. Επίσης, η φορολογητέα βάση στην οποία υπολογίζεται το 30% του απαιτούμενου ποσού δαπανών, περιλαμβάνει το πραγματικό εισόδημα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματικής δραστηριότητα.
Από τη μεριά του ο Γιώργος Γατόπουλος, επικεφαλής διεθνών μακροοικονομικών του ΙΟΒΕ σημείωσε πως «οι εντολές άμεσης χρέωσης παρατηρούν σταθεροποίηση, ενώ οι κάρτες πληρωμής έχουν αύξηση συγκριτικά με κάθε άλλο μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής».
Γενικότερα η χρήση καρτών καταγράφουν αύξηση συγκριτικά με κάθε άλλο μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής, ενώ η αύξηση του μεριδίου αυτού ως προς το σύνολο των συναλλαγών αυξάνεται, ενώ σε όρους αξίας συναλλαγών οι μεταφορές πίστωσης αποτελούν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Οι πληρωμές μέσω καρτών έχουν δωδεκαπλασιαστεί από το 2015 με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ενώ ο αριθμός τους μέχρι το lockdown είχε πενταπλασιαστεί. Η μεγάλη αύξηση πηγάζει κυρίως από τις χρεωστικές κάρτες, οι οποίες εμφανίζουν 12 φορές μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά από τις πιστωτικές.
Πώς επηρέασε το lockdown τις ηλεκτρονικές συναλλαγές; Σύμφωνα με τη μελέτη από το lockdown και ύστερα η αξία των συναλλαγών με κάρτες σημείωσε αντιστροφή της τάσης, με κάμψη σε όρους αξίας των συναλλαγών, ενώ το πρώτο δίμηνο η κάμψη ήταν έντονη. Μετά το καλοκαίρι του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση χρήσης, ωστόσο η μέση αξία της συναλλαγής μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ειδικότερα η μέση αξία συναλλαγής με κάρτα είναι στα 20 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν πάνω από 30 ευρώ.
Η συχνότητα των online αγορών με κάρτα επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συγκριτικά με τη χρήση καρτών με φυσική παρουσία. Η ετήσια αύξηση του όγκου σημείωσε αύξηση 40% το περασμένο καλοκαίρι.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, υπάρχει χάσμα μεταξύ της χώρας μας και του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε αξία των συναλλαγών με βάση την ιδιωτική κατανάλωση. Η απόσταση αυτή είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που αναμένεται να μειωθεί εφόσον ληφθούν θετικά μέτρα για τη χρήση καρτών.
Σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική κατανομή στη χρήση καρτών, ενώ μέχρι το 2015 η χρήση καρτών στην Αττική κάλυπτε το 71% της χρήσης, πλέον η κάλυψη αυτή είναι λίγο κάτω από το 50%. Δηλαδή, όπως σημείωσε ο κ. Γατόπουλος, «παρατηρείται μια σύγκλιση μεταξύ χρήσης των καρτών εντός των αστικών κέντρων και εκτός αυτών».
Τέλος, οι καταναλωτές πραγματοποιούν συναλλαγές με κάρτα για να αγοράσουν αγαθά παρά υπηρεσίες.