Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Γαλλίας: Ο Putin αναβάλλει την επίσκεψη στο Παρίσι

Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Γαλλίας: Ο Putin αναβάλλει την επίσκεψη στο Παρίσι

Δε θα επισκεφθεί το Παρίσι ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin την επόμενη εβδομάδα αφότου απέρριψε τη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, ο οποίος είχε θέσει ως αποκλειστικό θέμα συνομιλιών το ζήτημα της Συρίας, σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, “υπήρξαν επαφές μεταξύ του Κρεμλίνου και του Παρισιού σήμερα το πρωί, προκειμένου να προταθεί στον Putin να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία, αλλά να αποκλεισθούν όλες οι άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει ο πρόεδρος Hollande", δήλωσε η πηγή. "Σε απάντηση σε αυτή την πρόταση, η Ρωσία έχει δήλωσε ότι θέλει να αναβάλει την επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου".

Παρότι η Γαλλία έχει δηλώσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Μόσχα και να μην κόψει τους δεσμούς, τα γεγονότα στη Συρία έχουν πλήξει τις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω των αντιθετικών θέσεών τους στο θέμα της Συρίας.

Hollande: Να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία αλλά να είναι ειλικρινής

Ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας "να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τη Ρωσία παρά τις σημαντικές διαφορές με τη Μόσχα για τη Συρία. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε, αν οι συνομιλίες δεν γίνονται σε ειλικρινή και σταθερή βάση.

"Με τη Ρωσία, η Γαλλία έχει μια σημαντική διαφωνία σχετικά με τη Συρία και το βέτο της Ρωσίας στο γαλλικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτρεψε την παύση των βομβαρδισμών και την έναρξη μιας εκεχειρίας", δήλωσε ο Hollande σε ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

"Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε το διάλογο με τη Ρωσία, ωστόσο πρέπει να γίνεται σε σταθερή και ειλικρινή βάση, αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα και είναι παρωδία. Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Putin, αν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή".

Ανακοίνωση Κρεμλίνου

Ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «αποφάσισε να ματαιώσει» την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στις 19 Οκτωβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα συναντήσει τον Francois Hollande στη γαλλική πρωτεύουσα όταν «θα είναι βολικό» για τον γάλλο ομόλογό του.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψή του στη Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας πως ο Vladimir Putin είναι «διατεθειμένος να επισκεφθεί το Παρίσι όταν θα είναι βολικό για τον πρόεδρο Hollande» να τον συναντήσει.

Η ματαίωση της επίσκεψης του Putin αποτελεί το τελευταίο περιστατικό στην επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση αφού η Ρωσία άσκησε βέτο σε μια σχεδιασμένη από τη Γαλλία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες πως γάλλοι διπλωμάτες εργάζονται προκειμένου να βρουν έναν τρόπο ώστε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που, όπως είπε, διέπραξαν οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό Χαλέπι.

Διπλωμάτες έχουν πει επίσης πως το Παρίσι ηγείται των συζητήσεων για ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία ειδικά για τη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμο που μαίνεται από το 2011.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ είχε δηλώσει πως ο Putin εξακολουθεί να θέλει να έλθει στη Γαλλία στις 19 Οκτωβρίου.

"Βέβαια εξακολουθεί να θέλει να έλθει στο Παρίσι", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. "Νομίζω πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και είμαστε εδώ για να μιλάμε ειδικά σε δύσκολες στιγμές".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ