Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν διακριτική διπλωματία για να πείσουν τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες να μην προχωρήσουν σε έντονες κινήσεις για να εκμεταλλευτούν την απόφαση του διεθνές δικαστηρίου της Χάγης η οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, είπαν αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι χθες.
"Αυτό που θέλουμε είναι να ηρεμήσουμε τα πράγματα ώστε αυτά τα θέματα να συζητηθούν με λογική αντί με συναίσθημα", είπε ένας αξιωματούχος υπό συνθήκες ανωνυμίας για να περιγράψει προσωπικά διπλωματικά μηνύματα.
Μερικά από τα μηνύματα στάλθηκαν μέσω αμερικανικών πρεσβειών στο εξωτερικό και ξένων αποστολών στην Ουάσιγκτον, ενώ άλλα δόθηκαν άμεσα σε ανώτατους αξιωματούχους από τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ, τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και άλλα υψηλά ιστάμενα μέλη της κυβέρνησης, είπαν οι πηγές.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι αυτή η διπλωματική τους πρωτοβουλία θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην Ινδονησία, η οποία θέλει να στείλει εκατοντάδες ψαράδες στα νησιά Νατούνα για να επιβεβαιώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε περιοχές στην Νότια Σινική Θάλασσα όπου η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα, και στις Φιλιππίνες, της οποίας οι ψαράδες έχουν παρενοχληθεί επανειλημμένως από το κινεζικό λιμενικό σώμα και πλοία του κινεζικού στόλου.
Χθες, δύο κινεζικά επιβατικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν σε δύο νέα αεροδρόμια στις τεχνητές νησίδες που χτίστηκαν στους υφάλους που ελέγχει η Κίνα στις Νήσους Σπράτλι, κάτι που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις παρά θα τις μειώσει.
"Δεν έχουμε άλλο λόγο να διαφωνούμε παρά την πίστη μας στην ελευθερία θαλάσσιας διακίνησης", είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ σε δημοσιογραφική ενημέρωση χθες, μιλώντας για το θέμα. "Αυτό που θέλουμε περισσότερο να δούμε σε αυτό το πολύ τεταμένο κομμάτι της Ασίας, του Ειρηνικού, είναι μια αποκλιμάκωση των εντάσεων, και θέλουμε να δούμε όλους τους ενάγοντες να αφοσιώσουν χρόνο για να εξετάσουν πώς μπορούμε να βρούμε μια ειρηνική πρόοδο στο θέμα".
Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, Δημοκρατικός από την πολιτεία Μέριλαντ και μέλος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, είπε ότι είναι λιγότερο πιθανό να υπάρξει αντιπαράθεση εαν οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές χώρες συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντί να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις μόνο.
"Δεν νομίζω πως η Κίνα θέλει την αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες", τόνισε. "Δεν τους πειράζει μια αντιπαράθεση με ένα βιετναμέζικο ψαροκάικο, αλλά δεν θέλουν μια αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε.
Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα μιας συνεδρίασης στο τέλος του μήνα στο Λάος, όπου θα συναντηθούν τα δέκα μέλη της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) τα οποία περιλαμβάνουν τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Μιανμάρ, το Βιετνάμ και την Ταϋλάνδη. Τη συνεδρίαση θα παρακολουθήσουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ