Να προκηρυχθούν εκλογές όταν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την Κυβέρνηση λέει το 72,2% των πολιτών στη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc. Σε διψήφιο ποσοστό καταγράφεται η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ (10,2%), ενώ η διαφορά στην παράσταση νίκης αγγίζει το 57,4%. Σε ποσοστό της τάξης του 59,7% οι πολίτες θεωρούν ότι η παρουσία του Πάνου Καμμένου βλάπτει την εικόνα της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί σήμερα το ποσοστό των πολιτών που ζητούν να γίνει άμεση προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος υλοποιήσει τελικά την απόφαση να φύγει από την κυβέρνηση όταν φτάσει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Το 72,2% υποστηρίζει πως πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές ενώ μόλις 17,1% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού μια κυβέρνησης με βουλευτές άλλων κομμάτων και ανεξάρτητους.
Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται αύξηση της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μετά την μικρή μείωση που είχε επιτευχθεί εξ αιτίας των υποσχέσεων του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό η διαφορά αγγίζει το 10,2%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ ενώ η επόμενη Βουλή σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης θα είναι πεντακομματική.
Το γεγονός αυτό επιτρέπει εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές δύναται να λάβει αυτοδυναμία. Μάλιστα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά αυξάνεται στο 11,2%.
Από τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης προκύπτει ότι η παράσταση νίκης, που συνήθως δείχνει τον νικητή και σπρώχνει και μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων προς αυτόν, παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά υπέρ της Ν.Δ.. Η δε διαφορά ξεπερνά το 57,4% έναντι 55,5% τον Οκτώβριο.
Επίσης τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 24,5% των πολιτών πιστεύει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις έναντι 47,9% που εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα και 22% που εκτιμά ότι θα μειωθούν ούτως ή άλλως. Ουσιαστικά τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί έναντι της κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα του επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).
Τέλος υψηλό παραμένει το ποσοστό των πολιτών που λέει όχι στη συμφωνία των Πρεσπών. Το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.
Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση στο Πρώτο Θέμα που κυκλοφορεί σήμερα.