Το γεγονός ότι η Ελλάδα απέχει αρκετά από την επίτευξη συλλογικής ανοσίας σε ποσοστό 70% που θα επιτρέψει τον σημαντικό περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας επισημαίνουν οι καθηγητές Α. Δημόπουλος και Γ. Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία της ανοσοποίησης ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και ευάλωτων συμπολιτών μας.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Γ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως παρά τους ρυθμούς που έχουμε υιοθετήσει αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών δεν είμαστε τόσο κοντά, όσο θα θέλαμε στο απαιτούμενο ποσοστό του 70% για να χτιστεί το τείχος ανοσίας.
Σύμφωνα με τον Βασιλακόπουλο εάν υπολογίσουμε τους ανθρώπους που έχουν επισήμως διαγνωστεί ως πάσχοντες από κορονοϊό και άρα έχουν φυσική ανοσία, συν αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα 25% του πληθυσμού που έχει πλήρη ανοσία.
Την ίδια ώρα υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού που έχει μέχρι στιγμής μόνο τη μια δόση και έχει μερική ανοσία.
«Άρα έχουμε δρόμο μπροστά μας τον οποίον πρέπει να τραβήξουμε όλοι μαζί» είπε και υπογράμμισε πως κατά προτεραιότητα πρέπει να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Όπως εξήγησε συγκεκριμένα, εάν γίνει διαφορετικά όταν θα φτάσουμε στο 70% το τείχος ανοσίας έχοντας εμβολιασμένους που κυρίως ανήκουν σε ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν πολύ λιγότερο (άτομα 18 ετών πχ) θα έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα που ανήκουν σε ηλικίες άνω των 60 ετών.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος τόνισε τη σημασία του να εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ετών και την πορεία μας προς το τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία, υπογραμμίζοντας πως «όποτε ανοίγει μια ηλικιακή πλατφόρμα, πάμε πάρα πολύ γρήγορα στην αρχή γιατί προφανώς δηλώνουν τη συμμετοχή τους αυτοί που έχουν αποφασίσει ότι θα εμβολιαστούν».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δημόπουλος, όταν περάσουμε το 50%- 70%, υπάρχει μια κάμψη», ενώ επισήμανε πως «δυστυχώς έχουμε ένα ανθεκτικό ποσοστό που είναι γύρω στο 30%, ακόμα και στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, το οποίο απορρίπτει τον εμβολιασμό αλλά καθορίζει την πορεία της πανδημίας, καθώς αφενός για να χτιστεί τείχος ανοσίας φαίνεται πως πρέπει να περάσουμε το 70% στον πληθυσμό κι αφετέρου διότι τα άτομα άνω των 60 ετών που έχουν παραμείνει χωρίς εμβόλιο είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό».