Δεν καταλαβαίνουμε την παραγωγική διαδικασία και είμαστε και άσχημα κακομαθημένοι. Μαλώνουμε για μια σειρά από θέματα, και τώρα βρήκαμε το εμβόλιο. Όμως σε επιστημονικά θέματα δεν μπορεί κανείς να διαφωνεί, δεν επιτρέπεται.
Τα λόγια αυτά είναι του Δημήτρη Πανταζή, προέδρου του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), της θυγατρικής του ΕΟΦ που μετέχει ενεργά στην επιχείρηση "Ελευθερία" για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του πανδημικού ιού.
Ο κ. Πανταζής, μιλώντας στο liberal.gr, εκφράζει την προσωπική του άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την έναρξη των εμβολιασμών, όμως ταυτόχρονα μας βοηθά με την πείρα του από την πολυετή παρουσία του στη φαρμακευτική αγορά, να καταλάβουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι εμβολιασμοί.
"Πρόκειται για ένα εμβόλιο που σε μηδέν χρόνο, ζητείται να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Τα προηγούμενα εμβόλια είχαν πάρει ακόμη και 10 χρόνια για να εγκριθούν και τώρα μέσα σε λίγους μήνες έχουμε το εμβόλιο έτοιμο", επισημαίνει, για να εξηγήσει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθυστέρηση, αντίθετα απαιτούνται συγκεκριμένοι χρόνοι για να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ασφάλεια των προϊόντων, όπως οι διαδικασίες εγκρίσεων από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως ο Ευρωπαϊκός ή ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων.
Και στη συνέχεια υπάρχει και ένας φυσιολογικός χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή.
Μάλιστα, αναφερόμενος στη διαδικασία παραγωγής και διανομής, ο κ. Πανταζής υπογραμμίζει ότι "ακόμη και σε χώρες με προηγμένα τέτοια μοντέλα, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, ο χρόνος είναι πολύ λίγος για να προβλέψει κανείς τι μπορεί να μην πάει καλά".
Ελλείψεις υλικών
Ένα από τα πιθανά ζητήματα που μπορούν να φέρουν καθυστέρηση είναι οι περιορισμένες ποσότητες πρώτων υλών, όπως έχουν δηλώσει οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές, όμως ο κ. Πανταζής τονίζει πως δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε μακριά. Μόνο οι ελλείψεις στα φιαλίδια όπου τοποθετείται το εμβόλιο, αρκούν για να περιμένουμε την παραγωγή τους. Χαρακτηριστικά, εδώ, ανέφερε ότι της Pfizer το εμβόλιο κυκλοφορεί σε φιαλίδιο των 5 δόσεων, ενώ της Moderna και της AstraZeneca θα κυκλοφορήσουν σε φιαλίδιο των 10 δόσεων και μόνο της Johnson & Johnson θα διατεθεί σε μονοδόσεις.
Το επόμενο θέμα είναι η διανομή, όπου προβλήματα στις παραδόσεις προϊόντων συμβαίνουν στην καθημερινή πρακτική πόσο μάλλον, όταν τα πράγματα λειτουργούν υπό ασφυκτικές πιέσεις και πρέπει να παραχθούν και να διανεμηθούν 8,9 δόσεις εμβολίων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Γι΄ αυτό επισημαίνει την ανάγκη για υπομονή και κατάλληλο προγραμματισμό, καθώς τα λάθη είναι αναπόφευκτα, όταν το ζητούμενο είναι να διακινηθούν τέτοιες ποσότητες σε 2-3 μήνες.
Ο ίδιος προβλέπει ότι ως τα τέλη Μαϊου μπορούν να έχουν εμβολιαστεί περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες, όμως τονίζει ότι οι πιέσεις δεν ωφελούν, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθούν δόσεις εμβολίων.
Ο προγραμματισμός
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν γίνει 9.528 εμβολιασμοί και τα αποθέματα στις αποθήκες φτάνουν τις 152.588 δόσεις.
Από τις 8 Ιανουαρίου, αναμένεται να διενεργούνται πάνω από 8.000 εμβολιασμοί καθημερινά.
Στις 11 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των εμβολίων και στις δομές των νησιών.
Έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και των ιδιωτικών γιατρών. Συνολικά εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε 100.000-120.000 υγειονομικοί.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν άλλοι 100.000 περίπου, άτομα ηλικίας 85 ετών και πάνω, ανεβάζοντας στο τέλος του μήνα τους εμβολιασθέντες στα 220.000 άτομα, περίπου.