Έντονη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι και η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής έφτασε πλέον στη χώρα μας, εκτός από τη μετάλλαξη της Νότιας Αγγλίας που είναι ήδη εδώ με πάνω από 100 κρούσματα.
Η ιχνηλάτηση των περιστατικών εντείνεται, με στόχο να βρεθούν όσοι έχουν προσβληθεί από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, ώστε να απομονωθούν και να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά τους.
Επιπλέον, στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν αναδρομικά δείγματα, προκειμένου να προσδιοριστεί πότε έφτασαν τα μεταλλαγμένα στελέχη στη χώρα και από ποιες περιοχές. Παρόλα αυτά όμως, η έμφαση δίνεται στα νέα δείγματα που καταφθάνουν με αυξημένη συχνότητα στο εργαστήριο, προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα τα ύποπτα κρούσματα και να λαμβάνονται τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα που χρειάζονται.
Για την αναγνώριση του πρώτου νοτιοαφρικανικού κρούσματος στη χώρα μας, μιλά στο liberal.gr ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, εκφράζοντας την ανησυχία του.
"Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί από εδώ και μπρος με τις επαφές μας", επισημαίνει ο ειδικός ώστε να μην επιτρέψουμε την περαιτέρω εξάπλωση του νέου στελέχους του ιού.
Ο κ. Θάνος, κάνει λόγο για υπερμεταδοτικότητα και των δύο νέων μεταλλάξεων, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 30-50%, δηλαδή τόσο η βρετανική όσο και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μεταδίδονται και οι δύο κατά 30-50% ευκολότερα απ΄ ότι ο αρχικός ιός από τη Γουχάν.
Η ευκολία και των δύο στελεχών να μολύνουν τους ανθρώπους οφείλεται σε μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη - ακίδα του ιού, η οποία συνδέεται με τους υποδοχείς ACE2 και μέσω αυτών προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά το νοτιοαφρικανικό στέλεχος έχει τρεις μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεϊνη - ακίδα.
Σύμφωνα με τον ειδικό, δεν είναι γνωστό ακόμη αν οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις διευκολύνουν την πρόσδεση του ιού στους υποδοχείς. Γι΄ αυτό θα χρειαστούν ξεχωριστές μελέτες. Όπως επίσης ενδεχομένως να χρειαστούν και πειράματα στο εργαστήριο, προκειμένου να ξεκαθαριστεί πόσο περισσότερο μολυσματικά είναι τα καινούρια στελέχη - το καθένα από αυτά ξεχωριστά - κάτι το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιους μήνες.
Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν τις "τεχνοκρατικές" αποδείξεις, υπάρχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα της Βρετανίας, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα των νέων αυτών στελεχών, η οποία εκτιμάται ότι κυμαίνεται και για τις δύο μεταλλάξεις, στα ίδια επίπεδα του 30-50% επιπλέον.
Καθώς τα ύποπτα δείγματα φτάνουν στο εργαστήριο του ΙΙΒΕΑΑ με αυξημένους ρυθμούς, το εργαστήριο του κέντρου διερευνά αυτές τις ημέρες πάνω από 500 δείγματα, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε καθημερινή βάση, γιατί έχει ξεκινήσει εντατική γονιδιακή επιτήρηση. Έτσι με το παραμικρό "σήμα" που δίνουν οι εξετάσεις μοριακού ελέγχου, τα δείγματα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ για επιβεβαίωση του στελέχους για το οποίο πρόκειται. Ο στόχος της έντονης επιτήρησης των νέων στελεχών είναι να εντοπιστούν όλα τα κρούσματα και να περιοριστεί η εξάπλωση των στελεχών αυτών στη χώρα.
"Ένας πρόσθετος έλεγχος που διενεργείται αυτήν την περίοδο - με λιγότερη συχνότητα όμως, καθώς είναι επείγον να διαπιστώνονται τα νέα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη", επισημαίνει ο κ. Θάνος, "είναι να ελέγχονται προηγούμενα δείγματα που βρίσκονται στο εργαστήριο από τον Δεκέμβριο και μετά, προκειμένου να επιβεβαιωθεί πότε μπήκαν πρώτη φορά τα νέα στελέχη στη χώρα μας και από ποιο σημείο".
Στην ίδια κατεύθυνση, ο καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, επισημαίνει με αφορμή την διαπίστωση ότι και τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη έχουν κάνει πλέον την εμφάνισή τους στη χώρα μας, πως "χρειάζεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, αλλά και ταυτόχρονη αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής τους, προκειμένου γρήγορα να καταφέρουμε τον περιορισμό στη μετάδοσή τους και να αποφύγουμε ταχύτερη διασπορά του ιού".