Μετατέθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα η έκδοση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών επί του αιτήματος του Δημοσίου για έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία ζητείται να «παγώσει» η απόφαση της επιτροπής Ασύλου που χορήγησε άσυλο σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.
Στη σαραντάλεπτη διαδικασία της ακρόασης, οι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού, όπως υποστήριξαν, κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.
Από τη μεριά τους, οι συνήγοροι του τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο άνθρωπος αυτός συμμετείχε στο πραξικόπημα, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος μέχρι στιγμής, και ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανισμό και προσβολή της προσωπικότητάς του.
Επίσης, προσδιορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου 2018 η συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, αναφερόμενος στην άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είπε ότι το υπουργείο, είχε κάποιες ενστάσεις και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι «και ο Τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο». Παράλληλα, επανέλαβε ότι εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «τότε θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης». Ωστόσο, όπως είπε, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει μήνυση.
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατέθεσε στο Διοικητικό Εφετείο αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής με απώτερο σκοπό να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής.
Ωστόσο, τον τελικό λόγο έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς είτε η κυβέρνηση, είτε ο Τούρκος στρατιωτικός, μπορούν να ασκήσουν έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί.
Διαβάστε ακόμα:
- Επιφανείς Έλληνες στηρίζουν τη χορήγηση ασύλου στους 8 Τούρκους
Φωτογραφία Intime News