Απορρίφθηκε η αίτηση του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής.
Μετά από τρεις ώρες διάσκεψη η σύνθεση που ορίστηκε να εξετάσει το αίτημα που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής ανακοίνωσε την απόφαση της σύμφωνα με την οποία τα επιχειρήματα του αιτούντα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την έκφραση δυσπιστίας προς το δικαστήριο.
Σύμφωνα με την απόφαση, κάτι τέτοιο απαιτεί την παράθεση συγκεκριμένων περιστατικών που να έχουν λάβει χώρα στο δικαστήριο και όχι την αντίληψη του αιτούντος για γεγονότα που έγιναν εκτός του δικαστηρίου.
Μετά από την απόρριψη της αίτησης Λαγού ανέβηκε στην έδρα το δικαστήριο της Χρυσής Αυγής και κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελέα η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της δίκης για σήμερα Τρίτη στις 11 το πρωί.
Την Τρίτη το πρωί αναμένεται να αγορεύσει η εισαγγελέας επί των ποινών μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά.
«Αόριστο και αβάσιμο το αίτημα εξαίρεσης»
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην αναγνωρίσει ελαφρυντικά στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που βρισκόταν στην αίθουσα, κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.
Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου είχε ζητήσει να απορριφθεί ως αόριστο και αβάσιμο το αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου πλην της ίδιας, κάτι που έγινε τελικά. Όπως είχε πει, «δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστο και απαράδεκτο γιατί ασκείται καταχρηστικά».
Βαριές ποινές σηματοδοτεί η απόρριψη των ελαφρυντικών
Σε κανένα από τα 7 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά το Δικαστήριο, όπως και στους περισσότερους από τους πρώην βουλευτές. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Αυτό σημαίνει πως το πλαίσιο των ποινών για τα συγκεκριμένα άτομα δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και είναι από 5 έως 15 έτη κάθειρξης.
Επιπλέον, ελαφρυντικά δεν αναγνωρίστηκαν στους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση.
Όσον αφορά τη δολοφονία Φύσσα, δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στον Γιώργο Ρουπακιά, καθώς και στους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Αγγο, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα, οι οποίοι εκτός από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση θα αντιμετωπίσουν ποινή και για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.
Για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Πανταζή, ενώ για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή.
Αντίθετα, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερις βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αυτοί είναι οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.
Επίσης, το Δικαστήριο αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Σκάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).
Χειροκροτήματα για την απόφαση, δέκα προσαγωγές οπαδών της Χρυσής Αυγής
Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».
Νωρίτερα, η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 10 προσαγωγές ατόμων που πρόσκεινται στη Χρυσή, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, επειδή συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών παρά τη σχετική απαγόρευση με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής.
Μάλιστα, ένταση προκλήθηκε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί έξω από το Εφετείο ανάμεσα σε μέλη του ΠΑΜΕ και υποστηρικτές της ΧΑ και οπαδών της ΕΛΑΣΥΝ του Γιάννη Λαγού. Αφορμή αποτέλεσε η ρίψη καφέδων από τη μια στην άλλη πλευρά. Η άμεση παρέμβαση, ωστόσο, των ΜΑΤ εκτόνωσε το περιστατικό.