Η συγκίνηση, τα αισθήματα ευγνωμοσύνης αλλά και οι προειδοποιήσεις για την επάνοδο του αντισημητισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη, κυριάρχησαν στη σημερινή τελετή στο Κολέγιο Αθηνών, που έγινε για να τιμηθεί ο πατέρας του καθηγητή και πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση, Κωνσταντίνος Γιαννίτσης, με τον τίτλο του "Δίκαιου των Εθνών", από το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Γιάντ Βασέμ, για τη διάσωση της εβραϊκής οικογένειας του Ασέρ Ραφαήλ Μωυσή στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
"Είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχω νιώσει στη ζωή μου", είπε ο Τάσος Γιαννίτσης αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση, μαζί με την αδελφή του Ελένη Καππέτου, εκ μέρους του πατέρα τους. Την οικογένεια του Ασέρ εκπροσώπησαν ο Ραφαήλ και η Έλι Σιράζ.
Η τελετή έγινε σήμερα το μεσημέρι στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, παρουσία της πρέσβεως του Ισραήλ Ίριτ Μπεν Άμπα - η οποία απένειμε την τιμητική διάκριση - του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, των πρώην πρωθυπουργών Λουκά Παπαδήμου και Παναγιώτη Πικραμένου, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, του δημάρχου Αμαρουσίου και υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, πρέσβεων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και φίλων της οικογένειας.
Ήταν επίσης παρόντες οι βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκη Κεραμέως, Νίκος Δένδιας, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Καραγκούνης, Γιώργος Μαυρωτάς, οι πρώην υφυπουργοί Πέτρος Δούκας και Δημήτρης Κούρκουλας, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρουμανίας, Τζέφρι Πάιατ και Λούτσιαν Φάτου, ο Ραββίνος Αθηνών Σεβασμιότατος Γκάμπριελ Νεγκρίν, εκπρόσωποι της εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και επιχειρηματίες.
Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τις γιορτές αυτές στα σχολεία γιατί έχει σημασία να συμμετέχουν και οι μαθητές, είπε ο κ. Γαβρόγλου στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του και υπογράμμισε τα ανησυχητικά σημάδια που έρχονται σήμερα από την Ευρώπη. "Ο ρατσισμός και ο φασισμός αρχίζουν να σηκώνουν κεφάλι", είπε, προσθέτοντας ότι είναι ένδειξη της "αδυναμίας των εκπαιδευτικών συστημάτων να πείσουν ότι ο ρατσισμός είναι εκτός συνταγματικού τόξου".
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών Ρίτσαρντ Τζάκσον, επισήμανε ότι στους στόχους του σχολείου είναι τα υψηλά πρότυπα ηθικής
Τα ίδια ανησυχητικά μηνύματα έστειλε και η πρέσβης του Ισραήλ, τονίζοντας ότι ο αντισημιτισμός αυξάνεται, η ρητορική του μίσους κερδίζει έδαφος. Η ίδια κατέθεσε την περιπετειώδη ιστορία διάσωσης στην Ελβετία της οικογένειάς της.
Φόβους για τη "σύνδεση του λαϊκισμού με τον αντισημιτισμό στο ακραίο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων" εξέφρασε και ο Δαβίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδας. "Η ανθρωπότητα ζει μια δύσκολη περίοδο λόγω φονταμενταλισμού, τρομοκρατίας, ανόδου φιλοναζιστικών κομμάτων. Ο συναγερμός έχει σημάνει", είπε χαρακτηριστικά.
Χείμαρρος ήταν ο λόγος του Αλέξανδρου Μωυσή, ο οποίος αναρωτήθηκε πού ήταν η ανθρωπότητα, πού ήταν η Ευρώπη, πώς ανέχτηκε μια τέτοια κτηνωδία, για να δεχθεί στη συνέχεια ότι ο φόβος ήταν ισχυρός μπρος στη δύναμη του κατακτητή και να καταλήξει υμνώντας τους σωτήρες της οικογένειάς του: "Νάστε καλά Γιαννίτσηδες και αν χρειαστεί ποτέ να προστατεύσω έναν άνθρωπο να βρω το θάρρος να κάνω αυτό που έκανε ο πατέρας σας".
Ο Ραφαήλ Μωυσή περιέγραψε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος την ιστορία της διάσωσης: "Ο πατέρας μου Ασέρ είχε σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Γιαννίτση, ο οποίος ήταν συμβολαιογράφος. Όταν άρχισαν οι διώξεις στη Θεσσαλονίκη αναζητήσαμε καταφύγιο γιατί ξέραμε ότι θα φτάσουν και στην Αθήνα. Χρειαζόμασταν πλαστές ταυτότητες που να δείχνουν ότι είμαστε Έλληνες χριστιανοί, τις οποίες μας έδωσε ο διοικητής της αστυνομίας Άγγελος Έβερτ. Χρειαζόμασταν όμως και στέγη. Ο Κ. Γιαννίτσης μας παραχώρησε την παλιά εξοχική του κατοικία στην Κηφισιά, στην οποία ζήσαμε αρκετό διάστημα και στη συνέχεια μας φυγάδευσαν από κει καλοί γείτονες".
Ο Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο μαζί με την αδελφή του Ελένη Καππέτου δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, λέγοντας παράλληλα "για μας η στάση του πατέρα μας ήταν "αυτονόητη". "Έκανε το καθήκον του", μέσα στο πλαίσιο των αξιών που πίστευε. Το ίδιο θεωρούσαμε και μεις όταν μας το αφηγήθηκε. "Θέλω να πω στους νέους ανθρώπους να είναι τυχεροί, να αντλούν από την ιστορία και να μην αφήνουν τους άλλους να σκέφτονται και να αποφασίζουν για τους ίδιους".
Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι μαθητές του Κολεγίου Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με την παρουσίαση μουσικών συνθέσεων και σκηνικών δρώμενων.
Τα παιδιά εκτέλεσαν μουσικά κομμάτια από ταινίες για το Ολοκαύτωμα όπως "Η Λίστα του Σίντλερ", "Ο Πιανίστας", "Η ζωή είναι ωραία", "Εξοδος".
Στα δρώμενα, επιδίωξαν να συμπυκνώσουν με την κίνηση και τον δυνατό τους λόγο, τις έννοιες της "αλληλεγγύης", του "αλληλοσεβασμού", της "ισότητας" της "ελευθερίας" και το κατάφεραν ξεσηκώνοντας τους θεατές που τους καταχειροκρότησαν.
Έως σήμερα, πάνω από 23.000 άνθρωποι έχουν τιμηθεί με τον τίτλο του «Δίκαιου των Εθνών» παγκοσμίως, ανάμεσα τους 352 Έλληνες. Μεταξύ αυτών είναι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Δαμασκηνός, η ηρωίδα της ελληνικής αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας επί κατοχής Άγγελος Έβερτ, ο πρώην δήμαρχος Ζακύνθου Λουκάς Καρρέρ, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δημητριάδος, Χρυσόστομος και Ιωακείμ αντίστοιχα, και πολλοί άλλοι αφανείς ήρωες του Β'' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ